Recensie: Fire with Fire – Destiny Soria

YA Fantasy? Draken? Biseksuele personages? Mentale gezondheid is een van de thema’s? Ja, graag! Fire with Fire van Destiny Soria heeft alles waar ik naar op zoek ben in een boek!

Opgelet: Van dit boek bestaat op dit moment geen Nederlandstalige versie!

Fire with Fire Overview
Fire with Fire Overview

Fire with Fire

Fire with Fire vertelt het verhaal van twee zussen die deel uitmaken van een beroemde familie van drakenjagers. De oudste van de twee, Eden, heeft er alles voor over om de volgende grootste drakenjager te worden. Haar jongere zusje Dani slaagt er echter keer op keer in om haar zonder enige moeite te overtroeven. Dit wakkert Eden’s onzelfzekerheid en angst enkel maar verder aan, waardoor de twee zussen constant met elkaar in de knoop liggen. Maar wanneer Dani per ongeluk een zielsband aangaat met een draak, bevinden ze zich plots zelfs aan twee andere zijden van een naderende oorlog. Eden wil alles op alles zetten om haar zusje terug op het pad van hun familie te krijgen, zelfs indien ze daarvoor hulp moet aanvaarden van wel heel bedenkelijke tovenaars…

Een interessant verhaal over familie, vertrouwen en het volgen van je eigen pad

Ik werd vanaf het begin reeds in dit verhaal gezogen. Beide hoofdpersonages voelen zo “echt” aan. Zeker met Eden had ik snel een band, want haar perfectionisme en angsten zijn heel herkenbaar voor me. Ik vind het ook super dat er wordt afgewisseld tussen hun vertelperspectieven. Toen ik het eerste hoofdstuk las had ik dat niet verwacht, dus ik was blij verrast dit te ontdekken. Dit helpt de lezer echt om beide dames goed te leren kennen en ook met hen beiden mee te leven, plus het helpt om de wisselende machtsverhouding tussen de twee duidelijk in kaart te brengen. Goede keuze!

De personages zijn erg divers en er worden een aantal belangrijke thema’s aangesneden zoals gemixte afkomst, biseksualiteit, angsten etc. Ik vind het ook GEWELDIG dat één van de personages waar Dani interesse in toont beschreven wordt als “mooi en dik”. Ik ben zelf ook een dikkere vrouw, dus ik ben altijd blij als er positieve personages zijn die er niet uitzien als een topmodel. Maar wat me het meeste raakte was dit citaat m.b.t. mentale gezondheid (ik heb er de spoilers uitgehaald):

There was still an empty space inside her, a dark, cold center that sometimes threatened to swallow up the light. But she was learning how to live with it, to summon love and compassion and kindness in spite of it, […]. She still had panic attacks sometimes. She still found herself spiraling into helplessness or obsessively checking scrapes and bruises for signs that they were really something much worse. Sometimes she still woke up in the dead of night, torn from a nightmare of darkness and dragonfire […]. […] hadn’t fixed her, but only because she wasn’t broken. She had her demons, just like everyone else. And just like everyone else, she was learning how to live with them. That was the best she could do, and most days it was enough.

En dan is er natuurlijk nog de draak. God, wat hou ik van draken, zeker als ze zo sarcastisch en grof zijn als deze. *chef’s kiss* Door hem deed het boek me vaak denken aan Merlin, wat volgens mij nog steeds één van de beste herwerkingen is van de Arthur legende. Het drakenconcept dat in dit boek wordt uitgewerkt is ook interessant, zo wordt er bijvoorbeeld gezegd dat een draak het geheugen van de volledige soort heeft. Ik ben er zeker van dat ik dit idee al eens eerder ben tegengekomen ergens, maar ik weet niet meer waar. Verder zijn ook de mens-draak relatie en de origine van magie heel goed uitgewerkte concepten. Echt goed gedaan.

Net zoals in veel Young Adult boeken is ook hier “je eigen weg zoeken” een belangrijk thema. Dankzij het afwisselende vertelperspectief kan de lezer dit ook verkennen vanuit verschillende standpunten. En dan is er nog Tante Frankie, een kleurrijk nevenpersonage die de belichaming van dit thema lijkt te zijn. Ze stapte namelijk zelf ooit weg van de familie carrière…en wordt nog steeds aanvaard. Frankie is op veel punten alles wat ik zou willen zijn:

But halfway through university, Frankie had announced to the family that she was dropping out to pursue her passions. Those passions had varied throughout the years. She’d backpacked through South America, taught yoga in Bali, worked on a self-sufficient eco farm in New Zeeland, and published three steamy romance novels under the pseudonym Ruby Rochester. […] Currently she was in the business of selling crocheted baby toys in the shape of mythical creatures – her specialty, of course, being dragons.

Ten slotte heb ik ook zeker de intertekstualiteit geapprecieerd die door dit verhaal geweven werd. Zo is er bijvoorbeeld een heel grappige verwijzing van de “Vampier!” scène in Twilight.

In conclusie: een heel ontspannend verhaal met veel interessante personage ontwikkelingen en enkele belangrijke thema’s. Daarom geef ik het drie op vijf edelstenen. Waarom niet meer, vraag je? Ik heb eigenlijk geen opmerkingen, behalve dat ik niet lange-termijn-verliefd ben geworden op één van de personages. En dat heb ik meestal nodig om meer edelstenen uit te delen. Dus daarom een zeer verdiende score van drie edelstenen en een mooi plaatsje in mijn verzameling van speciale edities:

Drie op vijf edelstenen
Drie op vijf edelstenen

Mijn editie is de prachtige Fairyloot editie met exclusieve stofomslag, geel gespoten snede, illustraties op de achterzijde van de stofomslag en foliedruk op de kaft door @icandrawthingz, en gesigneerd door de auteur. Als jij ook een fan bent van speciale uitgaves dan zou ik je zeker deze editie aanraden!

Leeftijdscategorie: Young adults, maar ook geschikt voor een ouder publiek

Representatie: Hoofdpersonage met angsten. Biseksueel hoofdpersonage.

Trigger Warnings (klik hier, kan spoilers bevatten) Heel mild. Waarschuwing voor marteling en paniekaanvallen.

Wil je meer ontdekken?

Als mijn recensie je geïnspireerd heeft om het boek te lezen, aarzel dan niet om het te bekijken via Goodreads of via de volgende online winkels. Moest je het boek kopen via onderstaande links krijg ik daarvoor een kleine commissie, zonder dat jij daar extra kosten voor aangerekend krijgt.

Amazon.nl: Engelstalige Hardcover editie

Meer zoals dit?

Ik heb erg genoten van Fire with Fire, dus ik heb ook haar boek Iron Cast op mijn te-lezen-lijstje gezet. Dit boek speelt zich af in een nachtclub aan het begin van de 20ste eeuw en vertelt het verhaal van een onwaarschijnlijk duo: een onverschrokken migrantendochter en een spring-in-het-veld erfgename. Beide dames kunnen magische illusies scheppen en gebruiken hun talenten om de elite op te lichten om zo hun club overeind te houden. Ik weet niet wat jij ervan denkt, maar ik voel alvast heerlijke List & Leugens vibes! Er bestaat momenteel van dit boek geen Nederlandstalige versie.

In 2023 zal ook haar eerste fantasy boek voor volwassenen uitkomen, Thief Liar Lady. Dit zal een bewerking zijn van Assepoester, vol met oplichters en politieke intrige. Dat klinkt ook al zo goed!

Het verhaal van Fire with Fire deed me sterk denken aan Het Erfgoed van Christopher Paolini, maar er waren ook verschillende elementen die me lieten denken aan Even the Darkest Stars van Heather Fawcett. Ik publiceerde recent mijn recensie van deze geweldige duologie (die veel meer roem verdient dan ze krijgt) maar ik kan je hier alvast vertellen dat er enkele overeenkomsten zijn, waaronder de moeilijke zusterrelatie (hoewel ik een bloedhekel had aan één van de zussen in het werk van Fawcett en dat hier totaal niet het geval was), de zoektocht naar wie je bent, bedenkelijke liefjes en magische wezens. Ik raad deze serie sterk aan! Momenteel is er wel nog geen Nederlandstalige versie te verkrijgen.

Privacybeleid -- Cookie Policy