Recensie: Secrets & Ruin – Monica Ageno

Enkele maanden geleden werd ik gecontacteerd door Monica Ageno met de vraag om haar nieuwste kinderboek te recenseren. The Adventure of Little Bean werd zo het eerste Drakenavontuur op mijn blog (mijn recensie vind je hier).

Deze keer las ik Secrets & Ruin, een spannend New Adult misdaadverhaal. Nogmaals bedankt voor het recensie-exemplaar!

Opgelet: Van dit boek bestaat op dit moment geen Nederlandstalige versie!

Secrets & Ruin Overview
Secrets & Ruin Overview

Secrets & Ruin

Secrets & Ruin speelt zich af in Oeganda en laat ons kennis maken met Winyo, een jonge vrouw die deel uit maakt van een heel strenge samenleving. Aangezien ze de enige dochter van het gezin is, wijdt ze haar hele leven aan huishoudelijke taken, het openhouden van de winkel, en lange-afstandsleveringen doen per fiets. Door dit laatste komt ze vaak in de penarie, want ze fietst minder snel dan haar moeder zou willen. Elke dag lijkt op de vorige, tot de terugkeer van de Odyek familie. Winyo raakt al snel gefascineerd door één van de zonen, Guma. Maar geruchten lijken zijn familie overal te volgen, want iedereen denkt dat zijn moeder een heks is die een rol zou gespeeld hebben bij enkele onfortuinlijke gebeurtenissen in het verleden. Dan, op een verschrikkelijke nacht, wordt heel Winyo’s leven overhoop gehaald waardoor er diep in haar een duisternis de kop op steekt. Kan zij overleven in een wereld waarin geheimen steeds meer de bovenhand schijnen te krijgen?

Leest als een trein

Ik moet bekennen dat ik dit boek in één ruk uitgelezen heb. Ik kon het gewoon niet neerleggen en het hield me de hele tijd op het puntje van mijn stoel. Dit verhaal is erg anders dan wat ik gewoonlijk lees en totaal niet voorspelbaar: ik moest gewoon weten hoe het zou aflopen.

Het boek schildert zo’n duidelijk beeld van het leven in een klein Afrikaans dorpje waardoor ik echt het gevoel had dat ik het met mijn eigen ogen gezien had. Maar je bent gewaarschuwd: dit is een behoorlijk duister, expliciet verhaal met heel harde emoties. De dreiging die uitgaat van sommige personages voelt ook heel realistisch aan. Check zeker en vast de trigger warnings hieronder! Ik vond het trouwens ook super hoe deze aan het begin van het boek gegeven werden door Guma zelf:

Here is the deal, I am not a hero. I am not even the good guy in this story. I am practical. If someone stands in my way, I remove them. If something amuses me, I play with it. I am the assumed and feared wizard of this dreadfully backward village, where this unfortunate story occurs. This story contains violence, murder, and assault of the sexual nature. This world is a dark, savage place. A place where women are cruel and men are spineless bastards at best and depraved monsters at worst. Brace Yourself! Fate does tinker with surprises, so let’s dance shall we?

Zeg nu zelf, dit geeft toch perfect aan wat voor type verhaal het gaat zijn, nietwaar? Aangezien ik dit boek gewoon niet kon neerleggen, vier op vijf edelstenen!

Vier van de vijf edelstenen
Vier van de vijf edelstenen

Leeftijdscategorie: Voor een volwassen publiek

Representatie: Afrikaanse setting, PTSS

Trigger Warnings (klik hier, kan spoilers bevatten) Expliciet. Waarschuwing voor mishandeling en verwaarlozing door ouders, verkrachting, zelfverwonding, moord en misogynie.

Wil je meer ontdekken?

Als mijn recensie je geïnspireerd heeft om het boek te lezen, aarzel dan niet om het te bekijken via Goodreads of via de volgende online winkels. Moest je het boek kopen via onderstaande links krijg ik daarvoor een kleine commissie, zonder dat jij daar extra kosten voor aangerekend krijgt.

Amazon.nl: Engelstalige eBook editie

Meer zoals dit?

Hield jij ook van Secrets & Ruin? Dan zou ik je zeker ook aanraden om The Gilded Ones van Namina Forna eens te bekijken (momenteel geen Nederlandstalige versie beschikbaar). Dit boek is wel geschreven voor een jonger publiek en is zeker niet expliciet, maar het begint wel in een gelijkaardige setting met een zelfde type vrouwonvriendelijk gedrag. Het is een YA fantasy roman die ons laat kennis maken met Deka, een meisje dat uit haar dorp wordt verbannen omdat ze een rite niet met succes volbracht. Bij deze rite wordt namelijk het bloed van de deelnemers bekeken, en dat van haar blijkt goud te zijn, wat betekent dat ze een demon is…Ik heb dit boek zelf niet uitgelezen omdat ik geen connectie kon maken met de personages, noch met het verhaal op zich, maar ik heb zoveel positief erover gehoord dat ik het later zeker opnieuw zal lezen.

Ben je geïnteresseerd in gelijkaardige concepten maar dan gebracht vanuit een ander perspectief? Dan raad ik je zeker en vast Iron Widow van Xiran Jay Zhao aan (momenteel geen Nederlandstalige versie beschikbaar). Dit is zonder enige twijfel één van de beste verhalen die ik las in 2021. Dit is een NA sciencefiction boek dat plaatsvindt in een wereld die geïnspireerd is op China. Het gaat over een meisje dat besluit om zich te verzetten tegen het vrouwonvriendelijke systeem, waardoor ze er in slaagt om één van de beste piloten ter wereld te worden. Mijn recensie van dit pareltje kan je hier vinden (bekijk ook zeker de trigger warnings voor dat boek!).

Privacybeleid -- Cookie Policy