Recensie: This Woven Kingdom – Tahereh Mafi

This Woven Kingdom Banner
This Woven Kingdom Banner (van de uitgeverij)

Zo gauw ik wist dat het januarithema van Illumicrate “Royal Secrets” was en het bijgesloten boek This Woven Kingdom van Tahereh Mafi was, wist ik dat ik weer kennis ging maken met een nieuw pareltje. En dat bleek ook zo te zijn! Dit boek heeft alles waar ik van hou. Wil je meer weten over wat er nog in de box zat? Lees dan zeker ook mijn volledige unboxing!

Opgelet: Van dit boek bestaat op dit moment geen Nederlandstalige versie!

This Woven Kingdom Overview
This Woven Kingdom Overview

This Woven Kingdom

This Woven Kingdom is een YA fantasy verhaal geïnspireerd op Perzische mythologie. Het boek vertelt het verhaal van een jonge vrouw die voorbestemd is om koningin te zijn, en een jonge man in een strikt koninklijk keurslijf.

Jarenlang woedde er oorlog tussen de Clay (de mensen) en de Jinn (magische wezens die over de aarde heersten voor de komst van de mensen). Nu is er een fragiele vrede, in stand gehouden door nieuwe wetten die over de “gelijkwaardigheid” waken. Maar hoewel er nu wel een einde is aan de bloedvergieten is er in realiteit geen sprake van gelijkwaardigheid: de Jinn worden misschien wel getolereerd, maar ze mogen hun magische talenten niet langer gebruiken. Maar volgens de profetie zal de mensenkoning ten val komen dankzij een Jinn met ijs in haar bloed….

Alizeh wordt al heel haar leven verborgen gehouden, wetende dat zij op een dag haar volk zal redden. Maar wanneer haar ouders sterven wordt ze gedwongen om onder te duiken als een anonieme dienster. Heel haar leven wordt echter opnieuw op stelten gezet wanneer ze Kamran ontmoet, de menselijke kroonprins …

Echt een pareltje

Jeetje, wat hield ik van dit boek! Ik moet wel zeggen dat het even gekost heeft voor ik kon wennen aan de toch wel ingewikkelde schrijfstijl en de onverwachte dialogen (in de stijl van Austen of Brontë). Maar al gauw kon ik me toch helemaal verliezen in dit verhaal. De verwijzingen naar Perzische mythologie zoals die naar een scheppingsverhaal en de Arabische setting konden mijn hart erg bekoren!

Wat ik opmerkelijk vond was het gebruik van cliffhangers op het einde van de hoofdstukken. Dat is geen techniek die ik al vaak ben tegengekomen (hoewel je aan het begin van Kingdom of the Wicked wel een gelijkaardig fenomeen hebt, zoals je kon lezen in mijn recensie), maar hij werkt zo goed! Bij elk hoofdstuk dat ik las zei ik tegen mezelf dat het het laatste was voor ik ging slapen maar ik kon het boek gewoon keer op keer niet wegleggen!

Verder had ik ook zelden een goed zicht op wat er stond te gebeuren, en dat is natuurlijk top. Er waren verschillende gebeurtenissen de ik TOTAAL niet had zien aankomen. Echt goed gedaan. En dan nog te zwijgen over het spectaculaire einde…

And the devil, she reasoned, could go to hell

Ik vond beide hoofdpersonages best aangenaam, maar toch konden ze me niet volledig overtuigen. Alizeh was interessant en totaal niet zo vervelend als vele andere heldinnen uit YA verhalen, maar toch had ik niet echt een band met haar. Kamran heeft dan weer heel veel potentieel (een duistere, melancholieke prins, erg leuk ;)) maar hij miste wat diepgang. Hij deed me soms denken aan een afgezwakte versie van Nasir uit We Hunt the Flame. Maar de aantrekkingskracht tussen hen beiden maakte wel veel goed. Ik zie ook een gelijkaardige parallel tussen de minister en Altair van diezelfde duologie. De sterkste emoties voelde ik voor de koning (ik haat die kerel echt) en de prins (serieus, wat was me dat). Maar een van de tofste personages vond ik eigenlijk de duivel en die kreeg nu net weinig aandacht. Ik kijk er zeker naar uit om zijn rol in het verhaal beter te begrijpen in de volgende boeken. Dus als conclusie: heel veel potentieel, maar een beetje meer diepgang voor de personages zou niet misstaan.

Waar ik ook meer over wil leren is het interessante magie-concept dat uitgewerkt wordt in dit verhaal. Magie is namelijk een soort mineraal dat gemijnd kan worden. Dat is een concept dat ik nog niet vaak ben tegengekomen dus ik zie er erg naar uit om hier meer over te weten te komen.

Ik kan alvast niet wachten op deel twee van deze nieuwe trilogie <3 Vier op vijf edelstenen:

Vier van de vijf edelstenen
Vier van de vijf edelstenen

Leeftijdscategorie: YA, maar zeker ook geschikt voor een ouder publiek

Trigger Warnings (klik hier, kan spoilers bevatten) Mild. Waarschuwing voor dood van ouders, verwaarlozing en mishandeling.

Wil je meer ontdekken?

Als mijn recensie je geïnspireerd heeft om het boek te lezen, aarzel dan niet om het te bekijken via Goodreads of via de volgende online winkels.

Amazon.nl: Engelstalige hardcover editie

Moest je de Illumicrate editie ergens kunnen vinden, dan raad ik je zeker aan deze te kopen. Zonder twijfel is dat één van de mooiste boeken die ik ooit zag. De kaft is gewoonweg magisch en past perfect bij het thema. Je kan een foto ervan vinden op mijn unboxing.

Meer zoals dit?

Hield jij ook zo van dit boek? Dan moet je zonder twijfel ook We Hunt the Flame van Hafsah Faizal  lezen. Zoals je kan lezen in mijn recensie is dit een verhaal dat zich afspeelt in een Perzische setting, gevuld met magie, royalty en huurmoordenaars. Absoluut één van mijn favoriete verhalen. Het is zeker ook niet het eenvoudigste boek, maar de personages hadden naar mijn mening wel meer diepgang dan die in This Woven Kingdom. Ook dit boek is momenteel nog niet verkrijgbaar in het Nederlands.

Ik heb zelf de Vrees me Serie van Tahereh Mafi nog niet gelezen, maar ik heb er al zoveel goeds over gehoord. Het is een behoorlijk lange serie over een meisje met een dodelijke aanraking. Op zich zegt me dat niet zo heel veel, maar het is zo’n klassieker in zijn genre dat ik het eerste boek binnenkort zeker een kans zal geven. Edit: deze serie bleek helaas niet mijn ding te zijn.

Wil je eens echt omvergeblazen worden? Lees dan zeker Een bijna eindeloze afstand van Tahereh Mafi. Dat was één van de eerste boeken die ik ooit ontving in een mystery boekenbox en hoewel dat het niet iets is dat ik uit mijzelf zou gekocht hebben heeft het me echt van mijn sokken geblazen. Het is een YA contemporary verhaal over een jonge Moslima die probeert om te gaan met racisme en stereotypes na 9/11. Echt een héél goed boek. Jammer genoeg schreef ik nog geen recensies toen ik dit boek las dus ik kan je helaas niet doorverwijzen naar een volledige recensie. Maar ik kan wel zeggen dat het opvallend is hoe goed de auteur kan variëren met schrijfstijl en deze kan laten aanpassen aan het genre. De schrijfstijl in dit boek is totaal anders dan in This Woven Kingdom (en behoorlijk makkelijker trouwens). Als ik toen al recensies had geschreven dan had ik dit boek zeker ook vier edelstenen gegeven! (Opmerking: er staat wel een korte recensie op mijn Goodreads).

Samenvatting: This Woven Kingdom

Ik heb besloten om een nieuwe sectie toe te voegen aan mijn blog voor boeken die deel uit maken van een serie. Hiermee zal je je geheugen kunnen opfrissen wanneer het volgende boek gepubliceerd wordt. Natuurlijk bevat deze sectie spoilers, dus daarom zal ik gebruik maken van een spoiler tag. Betreden op eigen risico!

Even herhalen voor je begint aan het volgende deel? (klik hier, bevat spoilers )
Wereld: Geïnspireerd op Perzische mythologie. Twee groepen leven samen in een aarzelende vrede: de Clay (mensen) en de Jinn (magische wezens). De duivel is een Jinn en door zijn val leven de Jinn in schaamte. Later speelde dit ook een rol in de spanning tussen hen en het nieuwe wezen dat de aarde overneemt, de Clay. Nieuwe wetten die moeten zorgen voor gelijkwaardigheid hebben een einde gemaakt aan de oorlogen, maar nu worden de Jinn onderdrukt en moeten zij hun krachten verborgen houden. Magie is een minerale grondstof die gemijnd kan worden. Het is erg zeldzaam maar biedt ook aan de Clay de kans om gebruik te maken van bovennatuurlijke krachten.

Hoofdpersonages: Alizeh, de lang verloren koningin van de Jinn die ijs in haar bloed heeft. Werkt als een dienster (“snoda”) en naaister. Heeft een speciale band met de Duivel. Kamran is de erfgenaam van de Clay troon. Zijn grootvarder is de koning en heeft zijn twijfels over de loyaliteit van Kamran. Hij probeert hem te dwingen om te huwen om zo de troonsopvolging veilig te stellen.

Verhaal: Kamran is getuige van hoe Alizeh een aanval op straat overleeft en haar aanvaller gratie verleent. Hij besluit actie te ondernemen (nadat zij reeds weg is) en redt daarna het leven van de jongen. Door deze actie begint de koning te twijfelen aan het gezond verstand van zijn kleinzoon. Kamran legt zijn acties echter uit door aan te halen dat hij vermoedde dat het meisje een spionne was voor een vijandig koninkrijk. Hierop volgt een onderzoek waaruit blijkt dat Alizeh de Jinn koningin is die volgens de profetie de koning ten val zal brengen. De koning besluit natuurlijk dat ze moet sterven, maar ondertussen wordt Kamran steeds meer tot haar aangetrokken. Wat hij echter niet weet is dat zijn minister en beste vriend ook in contact is met haar: hij wil haar namelijk ook redden. Op het koninklijke bal vermoordt de koning van het vijandige koninkrijk – die voor de Duivel blijkt te werken – Kamran’s grootvader en ontvoert hij Alizeh zodat hij haar kan huwen.

Privacybeleid -- Cookie Policy