Recensie: Girls of Paper and Fire trilogie – Natasha Ngan

Ik las het eerste boek van de Girls of Paper and Fire trilogie van Natasha Ngan als onderdeel van mijn 2022- kalenderuitdaging. Ik was nog maar halfweg of ik ging reeds op zoek naar het tweede deel. Iets aan dit verhaal en de personages greep gewoon mijn aandacht en heeft me sindsdien ook niet meer losgelaten.

Opgelet: Ik zal alle boeken in deze post (geleidelijk aan) recenseren, maar alles met uitzondering van het eerste boek zal verborgen staan zodat je geen spoilers te zien krijgt – tenzij je dat wil natuurlijk 😉

Opgelet: Van deze serie bestaat op dit moment geen Nederlandstalige versie!

Girls of Paper and Fire Overview
Girls of Paper and Fire Overview

Boek 1: Girls of Paper and Fire

Girls of Paper and Fire

Girls of Paper and Fire vertelt het verhaal van Lei, een mensenmeisje met gouden ogen. In een wereld waarin er drie kasten zijn (Maan – Demonen; Staal – Half-demonen; Papier – Mensen) zorgt deze unieke eigenschap ervoor dat ze geselecteerd wordt als “paper girl”, een groep concubines die jaarlijks worden gekozen om de demonenkoning te dienen. Hierdoor wordt Lei verplicht om te doen alsof ze dit ziet als een “eer” en wordt ze weggerukt uit haar leefwereld en naar het paleis gebracht. Maar zal ze die leugen kunnen volhouden wanneer ze oog in oog komt te staan met ware liefde?

Een onmogelijke liefde in harde tijden

Girls of Paper and Fire begint met een brief van de auteur waarin ze waarschuwt voor de harde inhoud van haar verhaal. Verder was er ook een lijst toegevoegd met adressen en telefoonnummers waar je anoniem terecht kan als slachtoffer van (seksueel) geweld. Dit boek is helemaal niet expliciet, maar er zijn wel veel referenties naar seksuele handelingen zonder of met zeer betwijfelbare toestemming, wat natuurlijk normaal is aangezien het verhaal draait om een meisje dat tegen haar wil in een harem terecht komt. Als dat zaken zijn waar je je ongemakkelijk bij voelt om ze te lezen dan denk ik dat dit geen ideale serie is voor jou. Er is wel slechts één verkrachtingsscene en die vaagt uit zonder beschrijvingen.

Hoewel ik de personages zeker interessant vond was het vooral de wereld die mijn aandacht vastgreep (en dat is echt een uitzonderlijk statement voor mij). Ik las de Fairyloot editie en die bevat vooraan een gedetailleerde kaart van het paleis die echt handig is om de verschillende gebeurtenissen te kunnen situeren. De wereld is geïnspireerd op Azië en ik vond de magische variant van een kastenstelsel echt fascinerend.

Het verhaal zelf is redelijk voorspelbaar, net zoals dat het geval is bij veel YA boeken. Toch was het zeker heel entertaining en las het boek als een trein. Lei is een realistisch hoofdpersonage en is sterk op een geloofwaardige manier voor een meisje van zeventien. Dat is een verademing na vele andere YA vrouwelijke hoofdpersonages moet ik zeggen.

Ik kan niet wachten om aan deel twee te beginnen! Vier op vijf edelstenen:

Vier van de vijf edelstenen
Vier van de vijf edelstenen

Leeftijdscategorie: Young adult, maar ook geschikt voor een ouder publiek

Representatie:  F/F relatie tussen het hoofdpersonage en een nevenpersonage

Trigger Warnings (klik hier, kan spoilers bevatten) Waarschuwing voor seksueel geweld (uitvagend), racisme, misogynie, en algemene wreedheid.

Wil je meer ontdekken?

Als mijn recensie je geïnspireerd heeft om het boek te lezen, aarzel dan niet om het te bekijken via Goodreads of via de volgende online winkels.

Amazon.nl: Girls of Paper and Fire Engelstalige Hardcover Editie

Amazon.nl: Girls of Storm and Shadow Engelstalige Hardcover Editie

Amazon.nl: Girls of Fate and Fury Engelstalige Hardcover Editie

Meer zoals dit?

Hield jij ook zo van dit boek? Dan zou ik je zeker Iron Widow van Xiran Jay Zhao willen aanraden. Dit boek heeft me echt van mijn sokken geblazen! Het is een New Adult sciencefiction verhaal dat zich afspeelt in een wereld geïnspireerd op China. Het hoofdpersonage is een concubine-piloot die besluit dat ze helemaal geen zin heeft om zich gewoon neer te leggen bij de verwachtingen van haar samenleving. Zelfs als je niet van sciencefiction houdt (ik ook niet trouwens) zou ik je toch zeggen om dit verhaal zeker een kans te geven, het is gewoon briljant. Toch nog niet helemaal overtuigd? Lees dan zeker mijn recensie. Dit boek is op dit moment nog niet verkrijgbaar in het Nederlands.

Fan van fantasyboeken die zich afspelen in een wereld geïnspireerd op Azië? Dan wil je vast ook Daughter of the Moon Goddess van Sue Lynn Tan lezen. Ik ben zelf niet zo’n liefhebber van lyrisch taalgebruik, maar als jij dat wel bent dan is deze herwerking van een Chinese legende waarschijnlijk helemaal jouw ding!

Privacybeleid -- Cookie Policy