Recensie: Zeis – Neal Shusterman

Ik ben altijd gefascineerd geweest door concepten van de Dood in verschillende culturen, dus wanneer ik Zeis van Neal Shusterman ontdekte was ik op slag enthousiast. Helaas bleek deze YA sciencefiction trilogie niet echt mijn ding te zijn.

Zeis Overview
Zeis Overview

Zeis

Zeis is een futuristische utopie (ik zou het eerder een dystopie noemen, maar goed) waarin de mensheid de dood heeft overwonnen. Mensen kunnen zichzelf bij wijze van spreken terug naar “fabrieksinstellingen” zetten of kunnen eenvoudig opnieuw tot leven worden gewekt. Maar dat zou natuurlijk problemen geven qua populatieaantallen, dus werd er een nieuw Instituut in het leven geroepen die de zaken in balans moet houden. De Zeisen houden zich aan strikte regels en zijn de enige die “een ware dood” kunnen veroorzaken. De twee hoofdpersonages worden gedwongen om de opleiding tot Zeis te volgen. En alsof dat nog niet erg genoeg is, besluit het Instituut om de zaken nog wat complexer te maken: diegene die de opleiding succesvol volbrengt moet de andere doden…

Een veelbelovend verhaal, maar…

Ik vond het een super interessant concept en ik moet toegeven dat de schrijfstijl zeker niet slecht is, maar toch kon ik met niet verliezen in dit verhaal. Het leest eenvoudig en het heeft alles om helemaal mijn ding te zijn maar toch gaf het me een…ongemakkelijk…gevoel. Het is veilig om te stellen dat ik bovengemiddeld morbide ben, maar iets voelde toch niet juist aan bij dit boek.

Dat was echter niet de hoofdreden waarom ik uiteindelijk teleurgesteld was door dit boek. Eerlijk? Het was gewoon saai. Er waren verschillende coole plotwendingen maar het kon gewoon mijn aandacht niet vasthouden. Ik denk dat het eigenlijk voor een behoorlijk jong YA publiek geschreven is. Ik ben er niet in geslaagd om ook maar enige connectie te maken met de hoofdpersonages, en de romantiek voelde gewoon onrealistisch aan.

Are you heading out or heading home?” asked the woman sitting beside him in 15A. There was no 15B – the concept of the B seat, where one had to sit between two other passengers, had been eliminated along with other unpleasant things, like disease and government.

Ik denk niet dat ik de overige boeken van deze trilogie zal lezen, maar ik moet wel toegeven dat dit boek me niet direct losgelaten heeft. Een paar dagen nadat ik het uitlas ging ik naar een planetarium en ik betrapte mezelf op het feit dat ik dacht “ja, maar wat als de Zeisen deze locatie nu uitkiezen?”…echt…breintje van me, wat doe je me aan…Twee op vijf edelstenen:

Twee op vijf edelstenen
Twee op vijf edelstenen

Leeftijdscategorie: Young Adult

Trigger Warnings (klik hier, kan spoilers bevatten) Waarschuwing voor dood, pesten, zelfmoord, marteling, geweld en massamoorden.

Wil je meer ontdekken?

Als mijn recensie je geïnspireerd heeft om het boek te lezen, aarzel dan niet om het te bekijken via Goodreads of via de volgende online winkels.

Amzon.nl: Zeis Hardcover Editie

Amazon.nl: Scythe Engelstalige Paperback Editie

Amazon.nl: Arc of a Scythe Engelstalige Paperback Boxset

Hou jij ook zo van speciale uitgaven? Er zijn er verschillende beschikbaar voor deze trilogie. Ikzelf heb de Fane Tour Editie die deel uitmaakte van hun online event. Deze editie heeft een gekleurd boekblok en een gesigneerde bookplate. Je kan deze editie niet meer nieuw krijgen, maar hij is wel nog te vinden op de tweedehandsmarkt. Het is een populaire serie, maar zeker geen topreeks, dus de prijs hoort niet te overdreven te zijn (rond de € 30 is realistisch). Hiernaast heb je ook nog de recente Fairyloot set. De boeken in deze set hebben exclusieve kaften, gekleurde boekblokken, geïllustreerde schutbladeren en illustraties op de achterkant van de stofomslag, én ze zijn gesigneerd door de auteur. Hun oorspronkelijke prijs was € 86. Ze zijn momenteel niet meer verkrijgbaar en ze zijn ook nog niet tweedehands te verkrijgen. Ik zou gokken dat ze waarschijnlijk rond de € 150 zullen kosten tweedehands.

Meer zoals dit?

Hield je van Zeis? Hou dan zeker de website van Blossom Books in de gaten, want ik neem aan dat zij deel twee en drie van de Arc of a Scythe trilogie ook wel op de markt zullen brengen. Deze zijn wel reeds verkrijgbaar in het Engels (Thunderhead en The Toll).

Wil je meer van het werk van Neal Shusterman ontdekken? Hij heeft nog een andere vrij populaire serie geschreven, namelijk de Unwind Dystology. Eerlijk gezegd jaagt de korte inhoud die ik vond op Goodreads me de stuipen op het lijf:

De Tweede Burgeroorlog in de Verenigde Staten is uitgevochten rond het abortusvraagstuk. De oplossing die is gevonden, heeft geleid tot uitstel van executie: ieder ongewenst kind wordt opgenomen en opgevoed door de Staat – maar iedere jongere tussen de dertien en achttien kan door de Staat of door zijn ouders worden opgegeven om ‘gesplitst’ te worden: ze worden gebruikt als donor voor mensen die een nieuw orgaan of ledemaat nodig hebben. Geen stukje gaat verloren. Er zijn drie groepen ‘splitsers’: de onhandelbare jongeren, zoals Connor, wiens ouders het niet langer met hem zien zitten. De kinderen van de Staat die niet getalenteerd genoeg zijn om door te mogen leven, zoals Risa. En degenen als Lev: het tiende kind van zeer gelovige ouders dat volgens zijn religie voorbestemd is gesplitst te worden. De paden van Connor, Risa en Lec kruisen elkaar. Is het waar dat een groep splitsers in de illegaliteit is beland? Valt er te ontsnappen aan hun lot?

Ben je meer op zoek naar een verhaal rond opleidingen en wil je geen trauma oplopen ( 😉 )? Dan raad ik je zeker de Boeken van de Zieners aan van de koningin der fantasie, Robin Hobb. Dit verhaal gaat over een illegitieme prins die in opleiding gaat bij de koninklijke huurmoordenaar. Gewoonweg een prachtig verhaal gevuld met onvergetelijke personages.

Samenvatting: Zeis

Met de volgende samenvatting kan je je geheugen opfrissen wanneer het volgende boek gepubliceerd wordt. Natuurlijk bevat deze sectie spoilers, dus daarom maak ik gebruik van een spoiler tag. Betreden op eigen risico!

Even herhalen voor je begint aan het volgende deel? (klik hier, bevat spoilers )
Wereld: Het verhaal speelt zich af in een verre toekomst, in een “ideale” wereld. Een Artificiële Intelligentie heeft alles tot in de puntjes geperfectioneerd. Mensen sterven enkel nog maar tijdelijk. Zeisen behoren tot een instituut dat boven de wet verheven is en zij doden mensen om zo de populatiegroottes onder controle te houden. Zij houden zich aan zeer strikte regels en zijn de enige die nog een ware dood kunnen teweeg brengen.

Hoofdpersonages: Rowan en Citra, twee jongelingen die ongewild in opleiding zijn om Zeis te worden.

Verhaal: Slechts een van beide leerlingen kan het halen. Die persoon zal de andere moeten doden. Citra wint en wordt Zeis Anastasia. Ze mept Rowan zodat zijn bloed in aanraking komt met haar ring, waardoor hij immuniteit krijgt. Hij vlucht samen met hun oude mentor.

Privacybeleid -- Cookie Policy