Recensie: Gallant – V.E. Schwab

Gallant Banner
Gallant Banner (van de uitgeverij)

Toen ik Het onzichtbare leven van Addie LaRue las was ik helemaal betoverd (recensie), dus ik kon niet wachten om verder in het werk van  V.E. Schwab te duiken. En dan is de beste plaats om te beginnen natuurlijk haar nieuwste boeksensatie: Gallant, een ongebruikelijke dark YA fantasy in typische Schwab-stijl!

Gallant Overview
Gallant Overview

Gallant

Gallant vertelt het verhaal van Olivia, een jong weesmeisje. Op een dag krijgt ze een brief van een mysterieuze oom die haar vraagt om bij hem te komen wonen. Wanneer ze echter op zijn landgoed, Gallant, aankomt merkt ze meteen dat er iets niet helemaal pluis is. Haar overleden moeder had haar reeds via haar dagboek gewaarschuwd om nooit terug te keren naar het huis van haar familie, maar nu blijk het huis zelf ook niet bepaald verwelkomend te zijn. En dan is er nog haar neef die duidelijk niets met haar te maken wil hebben. Wanneer ze een mysterieuze muur in de tuin ontdekt wordt Olivia er onmiddellijk naar te getrokken en zet ze ongewild een hele reeks duistere gebeurtenissen in gang…

Een duister fantasieverhaal

Toen ik aan Gallant begon merkte ik als eerste de Dickensiaanse sfeer van de eerste hoofdstukken op. De sombere setting van het weeshuis deed me onmiddellijk terug denken aan Oliver Twist en ik hoopte dat ik niet té gedeprimeerd zou worden van deze moderne interpretatie van het verlaten-kind thema. Ik ben blij dat ik nu kan zeggen dat dat totaal niet het geval was. Het verhaal is natuurlijk echt wel duister, maar hoewel er heel wat erge dingen gebeuren werd ik er totaal niet terneergeslagen van.

Het hoofdpersonage, Olivia, kan niet spreken. In het begin vroeg ik me sterk af of dit zuiver een keuze voor representatie was (wat op zichzelf ook al heel waardevol zou geweest zijn, want mutisme komt niet vaak voor bij fictieve hoofdpersonages) of dat het ook een keuze was die invloed zou hebben op het verloop van het verhaal. Dit laatste bleek inderdaad het geval te zijn, maar haar stilte droeg vooral bij aan de bijna claustrofobische sfeer van het verhaal. Olivia’s stem zit namelijk net zo hard gevangen in haar lichaam als haar familie gevangen zit in hun verhouding tot het huis. Dat vond ik een erg interessant aspect, maar tegelijkertijd zorgde het er natuurlijk wel voor dat er opvallend minder dialogen waren in dit boek dan in andere boeken. Ik hou erg van dialoog-gestuurde verhalen, dus dat vond ik toch wel moeilijk bij dit boek.

“When people see tears, they stop listening to your hands or your words or anything else you have to say. And it doesn’t matter if the tears are angry or sad, frightened or frustrated. All they see is a girl crying.”

Ik vond Olivia een fascinerend personage. In het begin had ik wel wat mijn twijfels, omdat ik normaal gezien geen boeken lees met zo’n jong hoofdpersonage. Meestal geeft de leeftijd van het hoofdpersonage namelijk ook een goed idee van de leeftijd van het doelpubliek van het werk. Dat was hier echter niet het geval. Ik had op geen enkel moment het gevoel dat ik een kinderboek las. Daarnaast moet ik ook toegeven dat ik Matthew (Olivia haar neef) wel een leuk personage vond. Iets aan hem was erg interessant, en ik zou zeker niet “neen” zeggen tegen een spin-off over zijn leven in het huis.

Net zoals in Addie LaRue was de innovatieve vertelstijl van V.E. Schwab weer geweldig. Ze combineert illustraties, dagboekextracten, flashes naar een ander deel van het verhaal en brieven met een bijna-poëtisch taalgebruik (zonder dat dit het verhaal complex of te filosofisch maakt). Haar werk is zo slim en creatief dat ik er altijd sterk van onder de indruk ben. Opnieuw kan ik niet wachten om een volgend werk van haar te ontdekken!

Toch moet ik ook zeggen dat ik me niet volledig in dit verhaal kon verliezen, hoewel ik erg hield van de duistere sfeer en de geweldige schrijfstijl. Ik weet niet goed wat me stoorde eigenlijk. Misschien dan toch het gebrek aan dialogen? Ik denk niet dat het gebrek aan romantiek een rol speelde, want hoewel romantiek normaal helemaal mijn ding is vond ik niet dat het stoorde dat er in dit verhaal geen romance was. Naar het einde toe begon ik veel vluchtiger te lezen, wat nooit een goed teken is natuurlijk.

Alles bij elkaar gerekend geef ik dit standalone verhaal drie op vijf edelstenen:

Drie op vijf edelstenen
Drie op vijf edelstenen

Leeftijdscategorie: Young adult, maar zeker ook geschikt voor een volwassen publiek

Representatie: Stom hoofdpersonage. Uitgesproken mentale gezondheidsthematiek

Trigger Warnings (klik hier, kan spoilers bevatten) Waarschuwing voor dood (van ouders), pesten, zelfmoordgedachten & depressie.

Wil je meer ontdekken?

Als mijn recensie je geïnspireerd heeft om het boek te lezen, aarzel dan niet om het te bekijken via Goodreads of via de volgende online winkels.

Amazon.nl: Nederlandstalige hardcover editie

Amazon.nl: Engelstalige Hardcover editie

Hou je van speciale edities? Dan is Gallant een ideaal boek voor een kleine verzameling. Naast de twee verschillende Engelstalige edities (één voor het Verenigd Koninkrijk en één voor de Verenigde Staten van Amerika) bestaan er verschillende speciale uitgaven. Mijn persoonlijke favoriet is die uit de Maart 2022 Illumicrate box (mijn unboxing vind je hier). Het boekblok is prachtig versierd met een meerkleurig motief dat perfect past bij de verschillende aspecten van Gallant. Verder is er folie op de harde kaft en werden er extra illustraties toegevoegd op de schutbladen. Deze editie kan eenvoudig tweedehands gevonden worden voor zo’n € 30 – € 60.

Daarnaast is er nog de Owlcrate editie, met geverfd boekblok, folie en geïllustreerde schutbladen. De box bevatte tevens een gesigneerde bookplate, twee illustraties en een bladwijzer. Deze editie kan tweedehands gevonden worden voor gelijkaardige prijzen als die van Illumicrate.

Ben je echter opzoek naar een gesigneerd exemplaar, dan raad ik je de editie van Waterstones aan. Ook dit boekblok is versierd met een gelijkaardig motief als de Illumicrate editie maar slechts in één kleur uitgewerkt (rood). De folie op de harde kaft is dezelfde, maar de illustraties op de schutbladen zijn anders. Ik vind de stofomslag van deze editie wel mooier. Momenteel is deze uitgave nog online te koop voor zo’n € 21.

Ten slotte is er nog de prachtige Nederlandstalige gelimiteerde uitgave van Boekerij. Deze uitgave heeft een prachtig blauwe variatie van het bloemenmotief op het boekblok, werkelijk verbluffende illustraties op de schutbladen en een mooie rode harde kaft. Dit is wel enkel zo voor de eerste druk, maar als je geluk hebt vind je er nog wel eentje in de winkel voor € 20.

Meer zoals dit?

Hield jij ook zo van V.E. Schwab’s magische schrijfstijl in Gallant? Dan zou ik je zeker ook aanraden om haar adult fantasy Het onzichtbare leven van Addie laRue te lezen. Dit boek vertelt het verhaal van een meisje dat haar ziel aan de duivel verkoopt in ruil voor vrijheid. Het is duister, mysterieus en zal je vanaf het begin boeien. Mijn recensie vind je hier.

Ikzelf ga mijn ontdekking van haar werk verder zetten met Vicious, het eerste boek in haar Villains serie. Dit boek wordt beschreven als een “meesterlijk verhaal over ambitie, jaloezie, begeerte en superkrachten”. Ik moet toegeven dat superkrachten normaal helemaal mijn ding niet zijn, maar naar het schijnt zou één van beide hoofdpersonages veel weg hebben van Kaz Brekker uit De Kraaien van Leigh Bardugo, dus hem moet ik wel leren kennen natuurlijk 😉

Ben je op zoek naar een duistere fantasy? Dan raad ik je Small Favors van Erin A. Craig aan. Dit mysterieuze verhaal zal je de hele tijd op het puntje van je stoel houden. Het boek gaat over een meisje in een afgelegen dorpje waar er plots rare, onverklaarbare dingen gebeuren. Het lijkt wel of elke wens van de dorpelingen begint uit te komen…mijn recensie van dit pareltje vind je hier! (momenteel nog niet verkrijgbaar in het Nederlands).

Privacybeleid -- Cookie Policy