Recensie: Zielsveel – Laura Dirkx

Voornemen van 2022: meer Nederlandstalige auteurs ontdekken. Eerste op de lijst: Zielsveel van Laura Dirkx!

Zielsveel Overview
Zielsveel Overview

Zielsveel

Zielsveel is het eerste deel van een Young Adult trilogie die zich afspeelt in een dystopische wereld waarin jongeren opgevoed worden met maar één doel voor ogen: hun Wederhelft terugvinden. Zielen werden tijdens de Splitsing namelijk in twee gescheurd en elk individu moet op zoek naar het tweede stukje van zijn of haar ziel zodat ze kunnen samensmelten.

Hoofdpersonage Noé wordt aan het begin van het boek twintig, de leeftijd waarop meisjes het Huis verlaten en de wereld intrekken, zoekende naar hun Wederhelft. Maar Noé leert al snel dat de wereld buiten niet zonder gevaar is. Ze is nu dan wel voor het eerst in haar leven vrij, ze moet ook leren overleven in de natuur en risico’s leren inschatten. Maar dan leert ze Arthur kennen, een aantrekkelijke jongen met een wel héél geheimzinnig kantje. Haar gevoelens voor hem leiden al snel tot twijfels bij Noé: als Arthur haar Wederhelft niet is, hoe kan ze dan van hem houden? En wie is haar Wederhelft dan wel?

Een spannend post-apocalyptisch verhaal

Wow, ik heb duidelijk een goede plaats gekozen om te starten met Nederlandstalige verhalen! Zielsveel trekt je vanaf het begin mee in een dystopische wereld die maar al te realistisch aanvoelt. Het Bewind dat de orde in stand houdt in deze wereld is behoorlijk eng (en helaas niet eens zo ver gezocht), maar bijna nog erger is het onvermogen van Noé om ook maar op iemand te kunnen vertrouwen in de buitenwereld. Dit zorgt voor een behoorlijk beklemmende atmosfeer, wat natuurlijk perfect is voor een post-apocalyptisch verhaal.

Dit boek leest erg vlot, ik heb het op twee dagen uitgelezen. Het taalgebruik is erg zintuigelijk, met veel nadruk op kleuren, ervaringen etc. Dit pas perfect bij een verhaal waarin het hoofdpersonage alles voor het eerst ontdekt. Noé heeft enkel een heel schoolse kennis van de wereld (vb. Muggen zijn kleine vliegende beestjes die je een mild ongemak bezorgen; wolven zijn grote gevaarlijke dieren die in groep aanvallen), waardoor ze erg jong lijkt (hoewel ze 20 is). Dit zorgt ervoor dat we een heel unieke blik krijgen op een wereld die voor ons heel normaal aanvoelt. Hierdoor vond ik het ook oké dat dit verhaal in de ik-vorm werd verteld. Normaal heb ik het daar niet zo voor, maar hier kwam het mooi uit.

Zielsveel is een verhaal boordevol onverwachte wendingen, met een mooie romance en een – zeer – duister kantje. Het is geschikt voor een breed young adult publiek: voor jongere lezers zal het eerder een eng verhaal zijn met een romantische verhaallijn, bij oudere lezers zullen ook de maatschappij kritische elementen zeker in de smaak vallen. Vier op vijf edelstenen:

Vier van de vijf edelstenen
Vier van de vijf edelstenen

Leeftijdscategorie: Young adult

Representatie: LGBTQ+ nevenpersonage

Trigger Warnings (klik hier, kan spoilers bevatten) Waarschuwing voor poging tot verkrachting, verhaalde verkrachting, mishandeling door voogden, marteling, manipulatie, drogeren.

Wil je meer ontdekken?

Als mijn recensie je geïnspireerd heeft om het boek te lezen, aarzel dan niet om het te bekijken via Goodreads of via de volgende online winkels.

Amazon.nl: Paperback editie

Over de auteur
Over de auteur

Meer zoals dit?

Zoals ik reeds schreef is Zielsveel het eerste deel van een trilogie. Deel twee zal waarschijnlijk ergens volgend jaar gepubliceerd worden. Ik kijk er alvast naar uit!

Ik moet toegeven dat ik (nog?) geen specialiste ben in dystopische verhalen dus ik vind het moeilijk om gelijkaardige werken aan te raden. Wat ik natuurlijk wel kan doen zijn twee klassiekers van het genre aanraden. Ten eerste, De Hongerspelen Serie van Suzanne Collins, bij zowat iedereen wel gekend denk ik. Het spelelement uit die reeks is niet aanwezig in Zielsveel, maar er is een gelijkaardige thematiek van leren te vertrouwen in een wereld waar vertrouwen dodelijk kan zijn. Ten tweede deed het Bewind in Zielsveel me ook terugdenken aan de Shatter Me Serie van Tahereh Mafi die start met Vrees Me. Ik moet wel zeggen dat ik Zielsveel veel liever las dan deze serie maar voor de jongere lezers van het boek zou ze toch een aanrader kunnen zijn.

Ten slotte lijkt het me ook leuk om bij recensies van Nederlandstalige boeken telkens een andere Nederlandstalige auteur te vermelden. Vandaag kies ik voor Lotte van den Noort, een schrijfster uit Nederland die historische Young Adult boeken schrijft. Binnenkort recenseer ik haar boek over de Titanic, Unsinkable. Update: De recensie staat nu online!

Samenvatting: Zielsveel

Met de volgende samenvatting kan je je geheugen opfrissen wanneer het volgende boek gepubliceerd wordt. Natuurlijk bevat deze sectie spoilers, dus daarom maak ik gebruik van een spoiler tag. Betreden op eigen risico!

Even herhalen voor je begint aan het volgende deel? (klik hier, bevat spoilers )
Wereld: Post-apocalyptische wereld. Duizenden jaren geleden waren zielen de krachtigste wezens. Ze wilden echter steeds meer, dus het Lot heeft ervoor gezorgd dat ze gesplitst werden (de Splitsing). Vanaf dat moment had elke mens slechts één deel van een ziel en werd iedereen verondersteld om op zoek te gaan naar hun wederhelft (Praesidia) zodat ze opnieuw konden samensmelten. Jongens en meisjes worden tot hun 20 apart opgevoed in “Huizen”. Dan worden ze de wijde wereld ingestuurd voor het begin van de Zoektocht. Hierdoor zijn ze erg wereldvreemd. In sommige kamers liggen echter ook boeken over ware liefde. Deze boeken werden daar gelegd door de Ziellozen, rebellen die niet geloven in de heerschappij van het Bewind en hun aanhangers (de Bezielden). Er zijn ook nog steeds mensen die in het “wild” worden geboren en die dus wel hun ouders kennen. Het Bewind is een typische dictatuur.

Hoofdpersonages: Noé. 20 jaar. Verliefd op Arthur, een jongen die ze in de natuur tegen kwam en die vrij geboren was. Hij maakt nu deel uit van de Ziellozen. Haar beste vriendin is Juna. Zij verliet één maand voor Noé het huis en is dan bij het Bewind gegaan om zichzelf te beschermen. Lissa is een paar jaar jonger dan Noé. Zij maakt deel uit van de Ziellozen en is tevens een goede vriendin van Noé. Elenor was een moederfiguur voor Arthur en een vriendin van Noé die vermoord werd toen Noé Arthur’s leven redde (als een wraakactie van het Bewind). James is de leider (President) van de Ziellozen.

Verhaal: Aan het begin van het verhaal verlaat Noé het huis, op zoek naar haar wederhelft. Ze komt echter al snel Elenor en Arthur tegen en gaat bij hen wonen. Wanneer een man tracht Noé aan te randen komt Arthur er tussen. Hij wordt echter opgepakt door het Bewind. Noé redt hem (waarbij ze haar hand verbrandt), waardoor het Bewind Elenor vermoordt en een prijs op hun hoofd zet voor moord. Arthur brengt Noé naar de Ziellozen. Dit zijn rebellen die in de praktijk veel dichter bij een sekte aanleunen. Noé wordt er bevriend met Lissa, maar ontdekt ook dat de Ziellozen Bezielden ontvoeren en martellen. Juna blijkt in tussentijd een Bezielde en Noé zet alles op alles om haar te redden. Dit lukt en Juna vertelt Noé dat ze verliefd is op Lissa. Op het einde van het verhaal worden Juna en Lissa gevangen genomen door het Bewind. Juna wordt vergiftigd en in een poging om tegengif te gaan halen wordt ook Noé gevangen genomen. Het Bewind vertelt haar dat ze haar wederhelft gevonden hebben. Noé omhelst hem en dan valt ze in de duisternis. Op de laatste pagina wordt Noé na lange tijd weer wakker, met Lissa en Arthur naast zich.

Privacybeleid -- Cookie Policy