Recensie: Twin Crowns – Catherine Doyle & Katherine Webber

Ik was zo blij toen Fairyloot aankondigde dat ze een paperback editie van Twin Crowns van Catherine Doyle en Katherine Webber zouden toevoegen als een extra boek in hun juni 2022 Young Adult box! Fantasy, verwisselde identiteiten, vijanden-tot-geliefden, klinkt helemaal perfect toch!

Twin Crowns Overview
Twin Crowns Overview

Twin Crowns

Twin Crowns vertelt het verhaal van twee zussen die bij de geboorte van elkaar gescheiden werden. Het leven van Prinses Rose lijkt perfect: volgende maand wordt ze tot koningin gekroond en zal ze trouwen met een lieve prins uit een naburig koninkrijk. De dreiging door magie lijkt onder controle en het land is veilig. Wat ze niet weet is dat ze zeer binnenkort het avontuur van haar leven zal beleven. Haar zus Wren (wiens bestaan haar volledig onbekend is) is namelijk samen met hun grootmoeder een plan aan het voorbereiden om met haar van plaats te wisselen. Wren is een tovenares die ver weg van het paleis opgroeide en die tot alles bereid is om gerechtigheid voor de heksen te laten geschieden.

Een magische rom-com

Ik had eigenlijk nog nooit eerder een romantische komedie in een fantasiewereld gelezen, dus ik was vanaf het begin al enthousiast en het boek heeft me zeker niet teleurgesteld. Het is een vlot verhaal met interessante personages, verschillende wendingen en een gematigde hoeveelheid humor en romantiek.

Het boek wordt vooral door het plot en de personages gedreven, wat ik altijd top vind. Tegelijkertijd werd de wereld ook zeker voldoende beschreven. Het magiesysteem was interessant, en er waren verscheiden toffe details zoals de geschiedenis en zelfs ontstaansmythes.

Ik heb gehoord dat de meeste lezers een duidelijke voorkeur hadden voor Wren, maar dat had ik persoonlijk niet. Ik vond beide zussen interessant. Ook beide mannelijke tegenspelers vond ik toffe personages. Ben je fan van Matthias Helvar uit de Kraaien duologie? Dan één van hen je wel aanspreken 😉 Mijn eigen interesse gaat – misschien vreemd genoeg – eerder uit naar de koninklijke familie van het buurland. Ik hoop dat we meer over hen te weten zullen komen in het volgende boek.

Toen ik net aan het boek begon verwachte ik een stijlbreuk tussen de hoofdstukken vanuit het perspectief van Wren en die van Rose, omdat ik er vanuit ging dat elke schrijfster één van de personages voor haar rekening zou hebben genomen. Moest dit inderdaad het geval geweest zijn, dan heb ik dat niet kunnen opmerken. Nergens vond ik verschillen in verhaallijn, stijl en/of toon. Heel tof gedaan. Wil je meer weten over het schrijfproces? Bekijk dan zeker ook dit interview met beide auteurs!

Het is me niet helemaal duidelijk uit hoeveel boeken deze serie zal bestaan, maar ik kijk alvast uit naar boek twee. Dat zou – in het Engels alleszins – in mei 2023 op de markt komen.

Drie op vijf edelstenen!

Drie op vijf edelstenen
Drie op vijf edelstenen

Leeftijdscategorie: Young adult

Representatie: LGBTQ+ nevenpersonages

Wil je meer ontdekken?

Als mijn recensie je geïnspireerd heeft om het boek te lezen, aarzel dan niet om het te bekijken via Goodreads of via de volgende online winkels.

Amazon.nl: Nederlandstalige Paperback editie

Amazon.nl: Nederlandstalige eBook editie

Er zijn trouwens meerdere Engelstalige speciale uitgaven beschikbaar van dit boek. Zelf heb ik de Fairyloot paperback. Deze editie heeft een herwerkte kaft, een digitaal gekleurd boekblok en een digitale handtekening van de auteurs. Het is echt zó’n mooie uitgave! Ik zou je zeker aanraden om deze te kopen, maar dan eerder als verzamel item. Het boek is namelijk te dik om te lezen zonder de rug van de paperback te beschadigen, en dat zou zonden zijn. Het kan wel zijn dat je er even naar zal moeten zoeken, zoveel lijken er op dit moment niet beschikbaar op de tweedehands markt. Voor ongeveer € 40 zou je met een beetje geduld wel een exemplaar moeten kunnen vinden.

Verder heeft ook Waterstones een leuke speciale editie. Zij hebben namelijk twee varianten van hun uitgave (beide met handtekeningen): één met een motief op het boekblok voor Prinses Rose en één voor Wren.

Meer zoals dit?

Twin Crowns deed me op verschillende manieren aan een aantal verschillende boeken denken. Ten eerste kwam Little Thieves van Margaret Owen me terug voor de geest. Dit is een bewerking van het sprookje De Ganzenhoedster (mijn recensie) die ik werkelijk top vond. Dit verhaal gaat ook over twee meisjes die van plaats verwisselen en vooral het gedrag van Wren deed me sterk denken aan het hoofdpersonage van dit boek.

Ten tweede moest ik ook denken aan Even the Darkest Stars van Heather Fawcett. Dit is het eerste boek van een geweldige duologie over een expeditie in de sneeuw, maar er is een gelijkaardige verhaallijn waarin de heksen hun land opnieuw willen opeisen. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe gek ik was van deze duologie. Mijn recensie vind je alvast hier, maar de serie is helaas nog niet beschikbaar in het Nederlands.

Ten derde deed iets me ook denken aan Heks & Jager van Shelby Mahurin, al moet ik zeggen dat ik het moeilijk vind om juist te benoemen wat dat ‘iets’ net was. Ik denk dat het vooral kwam door de interacties tussen de geliefden. Mijn recensie hiervan kan je hier lezen.

Samenvatting: Twin Crowns

Met de volgende samenvatting kan je je geheugen opfrissen wanneer het volgende boek gepubliceerd wordt. Natuurlijk bevat deze sectie spoilers, dus daarom maak ik gebruik van een spoiler tag. Betreden op eigen risico!

Even herhalen voor je begint aan het volgende deel? (klik hier, bevat spoilers )
Wereld: Eana. De vorige koning en koningin worden verondersteld om vermoord te zijn door heksen, die tijden geleden uit het land verdreven werden. De koningin was zelf ook een heks die haar magie afgezworen had. Ze werd echter in het kraambed vermoord, vlak nadat ze een tweeling op de wereld had gezet. De vroedvrouw (ook een heks) is vervolgens gevlucht met één van de baby’s, Wren. De andere baby, Rose, werd opgevoed tot troonsopvolger, hoewel haar voogd de eigenlijke moordenaar van haar ouders was. De koninklijke moord leidde tot een nieuwe oorlog die de heksen nog verder verjoeg.

De geschiedenis is vergeten dat er lang geleden een heksentweeling koninginnen waren, net voordat de heksen verdreven werden uit Eana. Een van deze zussen werd na een tijdje gek, waardoor de magie gesplitst werd in vijf verschillende takken. Hierdoor werden de heksen verzwakt, de goede zus moest de slechte doden en de goede werd zelf gedood en de heksen verdreven. Dit wordt nu beschouwd als een vloek. De heksen die nog over zijn wonen nu bij de kliffen in Ortha.

Gevra is het buurland aan de andere kant van de zee. De inwoners worden beschouwd als wrede mensen die wilde dieren temmen en van oorlog houden. Hun koning is erg wreedaardig. Rose was verloofd met de jongere broer van de koning. De koning heeft een fascinatie met heksen en wil hen verzamelen.

Hoofdpersonages: De hoofdpersonages zijn Rose en Wren. Rose is opgeleid om koningin te worden. Ze was verloofd met de zachtaardige prins Ansel. Hij sterft echter aan het eind van het boek wanneer haar voogd, William Rathborne, een mes naar Wren gooit. Ansel’s lijfwacht, Tor, springt echter voor haar waardoor zijn prins geraakt wordt door het mes. Doorheen het boek werd Rose verliefd op Shen. Shen is een heks en de beste vriend van Wren. Het wordt als snel duidelijk dat Rose eigenlijk ook een heks is. Zij heeft helende krachten. Haar beste vriendin heet Celeste. Celeste heeft een duidelijke fascinatie voor de prinses van Gevra.

Wren werd opgevoed als heks door hun grootmoeder, Banba. Haar manieren zijn duidelijk verschillende van die van Rose. Wren wordt als snel verliefd op de lijfwacht van Ansel, Tor.

Verhaal: Aan het begin van het verhaal ontvoert Shen Rose, zodat Wren haar plaats kan innemen. Het wordt echter al snel duidelijk dat het niet eenvoudig zijn om koningin te worden, want Rathborne wil zelf de macht in handen houden. Hij wil de prinses uithuwelijken aan de prins van Gevra en haar met hem meesturen naar het buurland zodat hij zelf de troon zou kunnen bestijgen. Wren komt er ook achter dat hij van plan is om het leger van Gevra naar Ortha te sturen en stuurt een noodbericht naar de heksen. Rose, die ondertussen in Ortha is aangekomen, leest het bericht en besluit onmiddellijk naar het kasteel terug te keren. Daar werken de zussen samen aan een plan om het volk te vertellen wat er echt met hun ouders gebeurd is. Maar hun plan wordt al snel ontdekt. In de chaos vermoordt Rathborne per ongeluk Ansel, waardoor Gevra de oorlog verklaard aan Eana. Wanneer de heksen aankomen om te helpen ontvoeren ze Banba en nemen haar mee naar hun land. Rose en Wren besluiten om samen de troon te bestijgen, hoewel ze weten dat er een profetie is die stelt dat ze zo de vloek van de tweeling koninginnen opnieuw zouden oproepen. Rathborne sterft tijdens de strijd aan het einde van het boek. Tor gaat terug naar Gevra.

Privacybeleid -- Cookie Policy