Recensie: The Opposite of Falling Apart – Micah Good

Ken je het gevoel van een boek te openen en te denken “wauw, wat herkenbaar”? Dat gevoel, maar dan maal tien had ik vanaf het eerste hoofdstuk van The Opposite of Falling Apart van Micah Good. Dingen die ik nooit iemand heb toevertrouwd, angsten, gedachten, dromen, het was bijna eng hoe herkenbaar beide hoofdpersonages zijn. Bijna. Want het boek is echt een feel good YA, een boek dat je motiveert, inspireert en achterlaat met een onnozele grijns op je gezicht.

Opgelet: Van dit boek bestaat op dit moment geen Nederlandstalige versie!

The Opposite of Falling Apart Overview
The Opposite of Falling Apart Overview

The girl whose best friend always had a better best friend

The Opposite of Falling Apart gaat over twee tieners die net op het punt staan om een grote stap in hun leven te zetten: de universiteit. De eerste halte van hun traject naar hun toekomstige medische carrière: zij een kinesiste, hij een dokter. Alles zou rozengeur en maneschijn moeten zijn, want zo hoort het toch, niet? Van een prille student wordt toch enthousiasme, zin in feesten en blind vertrouwen in de toekomst verwacht, niet? Zo eenvoudig zijn de zaken helaas niet voor Brennan Davis en Jonas Avery.

Brennan is een getalenteerde schrijfster (maar zoals haar moeder zegt “daar zit toch geen toekomst in!”) met een grote liefde voor Harry Potter. Ze staat bekend als een eenzaat, die niets liever doet dan op haar kamer zitten of haar lunch break alleen doorbrengen in haar wagen. Maar wat mensen niet weten is dat dit niet door standaard verlegenheid komt. Brennan kampt namelijk al jaren met een angststoornis: een stemmetje in haar hoofd dat haar constant vertelt dat ze waardeloos is, dat ze nooit vrienden zal maken, dat ze enkel maar een last is voor de mensen rondom haar. Het is voor haar dan ook allesbehalve eenvoudig om zich elke dag naar haar studentenjob in de supermarkt te slepen. En het wordt al helemaal moeilijk als er dan ook nog eens een jongen op haar wagen botst.

Jonas Avery: de jongen met 1,5 been en een belachelijke angst om zelfs maar achter het stuur van zijn wagen te gaan zitten. Of zo ziet Jonas zichzelf toch, sinds het auto-ongeluk nu bijna twee jaar geleden dat hem één van zijn onderbenen kostte en hem met PTSD achterliet. Zijn grote droom was altijd om een dokter te worden, maar dat kan nu niet meer: zijn been is nu vervangen door een prothese, dus ook de rest van zijn leven moet anders zijn, toch? Maar wat is dat dan, “anders”? Het enige dat Jonas weet is dat hij geen zin heeft om “die arme jongen” te zijn die zijn familie en vrienden tot last is en dus komt hij het huis niet meer uit, veilig in zijn kamer met zijn collectie Star Wars films. Maar als zijn moeder hem vraagt om last minute iets voor zijn zusje te regelen, moet Jonas wel zijn angst om te rijden trotseren. Wat best oké ging ook, toegegeven, tot die truck voorbijkwam en hij in pure paniek recht op de auto voor hem botste.

All three and a half good legs of us

Wat volgt is een aangrijpend en herkenbaar verhaal van twee jonge mensen die “anders” zijn en die in elkaar de moed vinden om daar vrede mee te krijgen. “Anders”, dat zeker. Maar waarom zou dat slechter zijn?

De vertelstijl van het boek is snel, meeslepend en de korte, van perspectief wisselende hoofstukken sleuren je als lezer mee op het pad van Brennan en Jonas, net zolang tot je het boek in één ruk hebt uitgelezen. Moest er zo hier en daar een foutje zitten in het plot, dan heb ik daar met heel veel plezier een oogje voor dichtgeknepen – Shhh, je hebt het niet van mij 😉 Zonder twijfel een van mijn favoriete boeken van 2020. Ik kan al niet wachten tot Micah Good een nieuw boek uitbrengt. We want more, we want more! Uiteraard: vijf van de vijf edelstenen:

Vijf op vijf edelstenen
Vijf op vijf edelstenen

Leeftijdscategorie: Young Adult

Representatie: PTSS en angsten

Wil je meer ontdekken?

Als mijn recensie je geïnspireerd heeft om het boek te lezen, aarzel dan niet om het te bekijken via Goodreads of via de volgende online winkels.

Amazon.nl: Hardcover editie

Amazon.nl: Paperback editie

Amazon.nl: eBook editie

Meer zoals dit?

Hield jij ook zo van dit boek? Dan zou ik je zeker ook Life After van Genalea Barker aanraden. Dit boek gaat ook over een jonge vrouw die op het punt staat naar de universiteit te gaan, maar die tegelijkertijd moet leren omgaan met een groot verlies en met de littekens van het verleden. Echt een prachtig verhaal! Dit boek komt op 7 februari 2023 uit (Engelstalig). Mijn recensie vind je hier.

Verder zou ik je ook Are We All Lemmings & Snowflakes? van Holly Bourne, één van mijn favoriete YA contemporary auteurs, aanraden. Dit is het prachtige verhaal van een meisje dat haar vakantie doorbrengt op een kamp voor jongeren met mentale problemen. Zonder twijfel één van mijn favorieten in het genre. Een korte recensie kan je terugvinden op mijn Goodreads (vier edelstenen). Dit boek bestaat momenteel niet in het Nederlands.

Privacybeleid -- Cookie Policy