Recensie: Een van ons liegt – Karen M. McManus

Een van ons liegt Banner
Een van ons liegt Banner

Vroeger zou ik je waarschijnlijk gezegd hebben dat ik een hekel had aan thrillers. Recent ben ik die opmerking een beetje beginnen nuanceren: “ik heb een hekel aan thrillers…behalve aan Young Adult thrillers. Die verslind ik.” Een van de redenen voor deze verandering is ongetwijfeld Een van ons liegt van Karen M. McManus.

Een van ons liegt Overview
Een van ons liegt Overview

Een van ons liegt

Een van ons liegt start als een gemiddelde dag waarop vijf leerlingen strafstudie krijgen. Hierdoor ontstaat er een soort van microkosmos van een middelbare school: Bronwyn is een topstudente die nooit de regels overtreedt; Addy is het klassieke populaire meisje; Nate is een drug dealer die altijd in de problemen zit; Cooper is de baseball ster van de school; Simon is een zonderling die berucht is omdat hij een roddel app heeft die ervoor zorgt dat de studenten niets geheim kunnen houden.

Maar dan nemen de zaken een sinistere wending: Simon sterft tijdens de strafstudie. Een ongeluk? De politie denkt alleszins van niet want Simon was van plan om de volgende dag interessante roddels te publiceren … over alle vier zijn strafgenoten.

Vier studenten die allemaal een motief en de mogelijkheid hadden om Simon te vermoorden. Kan jij ontrafelen wie de dader is?

Een geweldige YA thriller

Zoals ik reeds vermelde vond ik dit echt een geweldig verhaal. Er zijn zoveel plot twists en de lezer wordt telkens opnieuw op een ander spoor meegenomen. Aan het begin van het verhaal had ik een vaag vermoeden over een deel van de ontknoping, maar het boek overtuigde me al snel om deze piste geheel los te laten. Ik vond het geweldig dat ik tot het laatste ben blijven raden hoe de vork in de steel zat.

Ik zat ook echt in het verhaal, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik heb zelfs hardop gegild toen ik plots tijdens het lezen telefoon kreeg van een vriend die ook Simon heet… Lesje geleerd, zet je telefoon op stil als je een thriller aan het lezen bent, en al helemaal als je vrienden hebt met dezelfde naam als het hoofdpersonage.

Verder vond ik het ook geweldig dat de personages zo divers waren. Zeker Nate vond ik geweldig. Over het algemeen vind ik het moeilijker om een band te krijgen met personages in een hedendaagse roman dan in een fantasy roman, maar Nate was dus de uitzondering die de regel bevestigt. Het verhaal switcht ook heel snel tussen de verschillende perspectieven, wat ook heel fijn – en nuttig – was.

Leuk detail: elk deel van het boek heeft een tienerspel als naam. Dat past ook geweldig bij het concept.

Ik vond dit verhaal echt de max en heb deel twee dan ook onmiddellijk gekocht toen ik dit deel uit had: vier op vijf edelstenen:

Vier van de vijf edelstenen
Vier van de vijf edelstenen

Leeftijdscategorie: Young adult, maar ook geschikt voor een ouder publiek

Representatie: LGBTQ+ en depressie

Trigger Warnings (klik hier, kan spoilers bevatten) Waarschuwing voor emotionele manipulatie, zelfmoord, gedwongen uit de kast komen, pesten, drugsgebruik en vreemdgaan.

Wil je meer ontdekken?

Als mijn recensie je geïnspireerd heeft om het boek te lezen, aarzel dan niet om het te bekijken via Goodreads of via de volgende online winkels.

Amazon.nl: Paperback editie

Amzon.nl: eBook editie

Ben jij ook verkocht aan dit verhaal? Bekijk dan zeker ook de TV serie. Die is werkelijk top! Ik vond het vooral leuk om Simon beter te leren kennen…en ik was zeer aangenaam verrast door de wijzigingen die ze in het verhaal aangebracht hebben…ik verklap natuurlijk niets, maar het is zeker een aanrader!

Meer zoals dit?

Als je Een van ons liegt leuk vond, dan heb ik goed nieuws! Karen M. McManus schreef namelijk nog andere boeken in dit genre. Het belangrijkste werk om hier te vermelden is natuurlijk deel twee, Eerlijk duurt het langst. Dit ben ik zelf momenteel ook aan het lezen 🙂 Dit verhaal neemt de lezer opnieuw mee naar dezelfde school, iets meer dan een jaar later. En zoals je waarschijnlijk wel ziet aankomen is er een Simon-copycat opgedoken. Deze keer worden de leerlingen gevraagd om deel te nemen aan een gevaarlijk spelletje waarheid, durven of doen. Dit verhaal kan je perfect op zichzelf lezen, maar ik zou het niet als eerste lezen als je ook nog het originele boek wil lezen nadien. Update: mijn recensie kan je nu hier vinden!

Als je van Young Adult thrillers houdt, dan zou ik je zeker één van mijn favorieten willen aanraden: Little Creeping Things van Chelsea Ichaso. Dit boek is het boek dat me aanzette om vaker dit genre te lezen. Het is eng, verslavend en laat je helemaal de wereld rondom jou vergeten. Oh en ik moest er ook door gillen. Ik zie hier een terugkerend patroon :p mijn recensie vind je hier. Dit boek is momenteel nog niet verkrijgbaar in het Nederlands.

Hou je specifiek van thrillers op een school? Dan kan ik je ook They Wish They Were Us van Jessica Goodman aanraden. Dit is misschien niet mijn absolute favoriet maar ik vond het zeker een interessant verhaal, zeker omdat het verteld werd vanuit het standpunt van de populaire kinderen wat toch wel zeldzaam is. Mijn recensie vind je hier. Ook dit boek bestaat momenteel nog niet in het Nederlands

Privacybeleid -- Cookie Policy