Recensie: American Royals – Katharine McGee

American Royals Banner
American Royals Banner (Banner van de uitgeverij)

Hoewel de kaft van American Royals van Katharine McGee misschien net iets té girly girly naar mijn smaak is om zelf uit te kiezen in een boekenwinkel, werd ik er toch onmiddellijk vrolijk van toen in mijn boekenbox opende in Oktober 2019. De afbeelding en korte inhoud beloven prinsjes en prinsesjes, met een behoorlijke dosis glitter, glamour en natuurlijk drama. Dat klonk alleszins niet als een boek dat slecht zou scoren qua entertainment gehalte en dat deed het inderdaad ook niet.

Update: Je kan nu ook mijn (spoiler-vrije) recensie van de hele serie lezen!.

American Royals Overview
American Royals Overview

Wat als…

het Amerikaanse volk Washington een kroon had aangeboden? Dat is het uitgangspunt van dit romantische eerste deel van de American Royals serie. Het verhaal verkent op een ontspannende maar geloofwaardige manier een alternatieve wending van de geschiedenis van de Verenigde Staten en van “het Huis Washington”. De populariteit en de moderne invulling van het vorstenhuis vertonen een sterke gelijkenis met wat we gewoon zijn van de Engelse Royals op TV.

In het centrum van het verhaal staan de drie door het volk geliefde en door de tabloid veelbesproken koningskinderen: kroonprinses Beatrice en de tweeling prinses Samantha en prins Jefferson. Beatrice, reeds heel haar leven in het keurslijf van de troonsopvolger gedwongen, is een ietwat stijve maar slimme en volhardende jonge vrouw op zoek naar balans tussen haar eigen dromen en haar rol als toekomstig staatshoofd. Hoewel ze de kroon nog niet draagt, weegt deze nu al zwaar door op haar schouders: want hoe doe je dat, als eerst vrouw ooit de troon bestijgen?  Haar zusje Sam, daarentegen, neem alle regels en protocollen met een behoorlijke korrel zout. Haar oudere zus en tweelingbroer zijn voor haar in de lijn van successie, dus waarom zou zij niet voluit leven. En dan is er nog Jefferson, de knappe, door het volk vereerde prins, die de harten van menige meid sneller laat slaan.

American Royals Stamboom
American Royals Stamboom (Afbeelding van de uitgeverij)

Wisselend vertelperspectief

Zoals ik al vermelde maakt het boek zeker zijn beloftes van intrige, roddels en luxe waar. De vertelstijl is vlot, herkenbaar en ontspannend. Het is weer een verhaal vol onmogelijke liefdes, mijn absoluut favoriet type romance. 

Eén van de leukste elementen vond ik de wisselende verteller: elk hoofdstuk wordt verteld door een ander personage. En niet enkel de koningskinderen komen aan bod. Persoonlijk was ik misschien nog nét een tikkeltje meer geïntrigeerd door de andere verhaallijnen. Zo zijn er Daphne, de ex van Jefferson die niets liever wil dan zijn hart opnieuw stelen en zo haar plekje in de monarchie te verzekeren, en Nina, de beste vriendin van Samantha die ook helemaal weg is van haar knappe tweelingbroer.

Zoek je een ontspannend boek, met een snel ritme en een jonge “glitter & glamour” vibe? Dan zou ik deze serie van Katherine McGee zeker een kans geven. Ik heb dit boek met zeer veel plezier gelezen en het tweede deel Majesteit ligt hier al vol ongeduld te blinken op mijn tafel (de Engelstalige versie welteverstaan). Een welverdiende vijf uit vijf edelstenen:

Vijf Edelstenen
Vijf op vijf edelstenen

Leeftijdscategorie: Young Adult. Geschikt voor zowel een jonger tienerpubliek als voor volwassen lezers.

Trigger Warnings (klik hier, kan spoilers bevatten) Zeer mild. Waarschuwing voor drogering.

Wil je meer ontdekken?

Als mijn recensie je geïnspireerd heeft om het boek te lezen, aarzel dan niet om het te bekijken via Goodreads  of via de volgende online winkels.

Amazon.nl: Paperback Nederlandstalige editie

Meer zoals dit?

Het tweede deel van deze duologie, Majesteit, komt uit op 17 Augustus! De Glitter & Glamour afwenningskliniek zal dus nog even moeten wachten! Update: mijn recensie van dit tweede deel vind je in mijn spoiler-vrije recensie van de hele serie.

Als je houdt van contemporary YA-boeken raad ik zeker The Opposite of Falling Apart van Micah Good aan (beschikbaar in het Engels). Dit verhaal heeft niets te maken met de koninklijke familie, maar het heeft gelijkaardige elementen aangezien het gaat over die moeilijke balans tussen het beeld dat je van jezelf hebt en hoe anderen mensen jou zien. Het gaat over angst voelen, moedig zijn en durven jezelf toe te staan lief te hebben. En: het is gewoon briljant. Mijn recensie van dit geweldige boek vind je hier.

Het staat ook bij mij nog op mijn te-lezen-lijstje, maar wie heeft er nog niet gehoord van Rood, wit & koningsblauw van Casey McQuiston. Deze romantische komedie vertelt het verhaal van twee jongemannen, presidentszoon Alex van de VS en Prins Henry van het VK, die een vriendshcap moeten verzinnen om de diplomatieke banden tussen hun landen niet in gevaar te brengen. Beschreven als “waanzinnig leuk” door Taylor Jenkins Reid (auteur van De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo ), dit boek moet je zeker lezen als je van koninklijke romances houdt! Edit: mijn recensie is nu online!

Privacybeleid -- Cookie Policy