Recensie: Sing me Forgotten – Jessica S. Olson

Ik zag de verfilming van de Phantom of the Opera musical voor het eerst toen ik een jaar of 15 was. Ik was onmiddellijk betoverd door het hoofdpersonage Erik, de muziek en de duistere atmosfeer van het verhaal. Jammer genoeg werd ik nadien zwaar teleurgesteld door het boek waarop deze musical gebaseerd is, Le fantôme de l’opéra van Gaston Leroux. Eerlijk, de schrijfstijl is gewoon verschrikkelijk. Als je dit boek nog niet las zou ik daar ook in de toekomst geen tijd in steken. Maar aangezien ik zo zot ben van de musical (en het vervolg erop) ben ik altijd op zoek naar nieuwe versies van dit verhaal. En dan was er Sing me Forgotten van Jessica S. Olson, een gender-bent YA fantasy bewerking. 

Opgelet: Van dit boek bestaat op dit moment geen Nederlandstalige versie!

Sing me Forgotten Overview
Sing me Forgotten Overview

Sing me Forgotten

Sing me Forgotten vertelt het verhaal van Isda, een jong meisje dat verborgen leeft in het operagebouw. De wereld mag namelijk nooit achter haar geheim komen: ze heeft verboden magische krachten die haar in staat stellen om herinneringen te manipuleren wanneer mensen zingen.

Verstopt in de catacomben van de opera heeft Isda het lastig om haar creatieve genialiteit te uiten. Gelukkig heeft ze haar voogd Cyril, de eigenaar van de opera en haar enige connectie met de buitenwereld. In ruil voor haar schuilplaats heeft ze hem twee dingen beloofd: zichzelf steeds verborgen te houden en de ticketverkoop te manipuleren door de toeschouwers te doen geloven dat de voorstelling die ze bijwoonden fantastisch was.

Maar op een dag wordt een talentvolle zanger aangenomen om de opera te kuisen. Emeric’s stem is uniek en Isda vindt het steeds moeilijker om haar belofte te houden en in de schaduwen te blijven. Wanneer er een aarzelende vriendschap begint te bloeien tussen de twee en kwaadaardige plannen aan het licht komen beseft Isda dat ze niet anders kan dan het monster worden dat ze in de ogen van de wereld reeds is.

“No one but him, heard as the outcast hears”

Ik heb best genoten van Sing me Forgotten. Het magiesysteem was origineel en een goede toevoeging aan het verhaal. Er zijn twee types magie in het verhaal: Fendoir, die herinnering elixir kunnen extraheren, en Gravoir, die herinneringen kunnen aanpassen. Eerlijk gezegd begrijp ik niet goed waarom Fendoir magie scheef bekeken wordt maar wel aanvaard, terwijl Gravoir magie wordt uitgeroeid. Beide lijken me even nuttig en mogelijk gevaarlijk. Maar het maakt het wel een spannend verhaal natuurlijk.

Ik had nog nooit eerder een gender-bent Phantom verhaal gelezen, dus ik was aangenaam verrast door dit boek. Ik ben niet 100% overtuigd dat er veel meerwaarde was aan het feit dat het Spook een meisje was, maar toch was het best interessant om een vrouwelijke variant te lezen en het verhaal door haar ogen te beleven. Isda lijkt redelijk hard op Erik in dat ze even geniaal en explosief is. Ik vond haar een oké hoofdpersonage, hoewel ik me minder geraakt voelde dan door Erik. Emeric was wel een duidelijk beter alternatief voor Christine. Ik heb me altijd aan haar geërgerd en Emeric was veel aangenamer.

Over het algemeen vond ik dit een goed boek, hoewel ik soms wel sterk het gevoel kreeg dat de gebeurtenissen plots ontspoorden en dan voornamelijk met betrekking tot de donkere kant van het verhaal. In de musical heb je steeds die sluimerende duisternis die steeds meer naar de voorgrond komt. In dit boek is die duisternis ook steeds aanwezig, maar minder merkbaar. Tot dan plots, boem, je een volle lading angst en geweld krijgt.

Zeker een aanrader voor Phantom fans: 3 op 5 edelstenen:

Drie op vijf edelstenen
Drie op vijf edelstenen

Leeftijdscategorie: Tieners, maar ook geschikt voor een volwassen publiek

Trigger Warnings (klik hier, kan spoilers bevatten) Waarschuwing voor geweld, zelfpijniging, manipulatie, fysieke en emotionele mishandeling

Wil je meer ontdekken?

Als mijn recensie je geïnspireerd heeft om het boek te lezen, aarzel dan niet om het te bekijken via  Goodreads of via de volgende online winkels. Moest je het boek kopen via onderstaande links krijg ik daarvoor een kleine commissie, zonder dat jij daar extra kosten voor aangerekend krijgt.

Amazon.nl: Hardcover Engelstalige editie

Meer zoals dit?

Indien jij ook zo hield van de theater- of filmversies van The Phantom of the Opera dan raad ik je aan om Het Spook van Manhattan van Frederick Forsyth te lezen. Dit boek wordt beschouwd als het vervolg op het originele verhaal, hoewel het geschreven werd door een andere auteur. Meer dan 20 jaar na het eind van boek één is Erik nu een rijke zakenman die een nieuwe opera bouwt in New York om de beroemde operazangeres Christine Daaé te lokken. Ik heb dit boek best graag gelezen en hield ook van de tweede musical die hier losjes op gebaseerd is: Love Never Dies. Hardcore Phantom fans durven nogal eens negatief te zijn over dit vervolg, maar ik vond het spookachtig mooi.

Ik heb verschillende andere bewerkingen van het Phantom verhaal op mijn te-lezen-lijstje staan. Een daarvan is Music of the Night van Angela J. Ford. Dit boek vertelt het verhaal van Aria, een wees die onder de bescherming van een graaf komt te staan met wie ze een deal sluit: indien ze leert te zingen wordt ze niet uitgehuwelijkt. Klinkt mysterieus, toch? Momenteel is er geen Nederlandstalige versie van dit boek beschikbaar.

In de lente van 2022 komt Jessica S. Olson’s tweede boek uit (in het Engels), A Forgery of Roses. Dit verhaal gaat over een ander meisje met een geheime kracht: de mogelijkheid om het uiterlijk van een persoon te veranderen door hem of haar te schilderen. De korte inhoud geeft me heel gelijkaardige vibes, gemixt met een dosis Het Portret van Dorian Gray. Ik ben alvast benieuwd!

Ten slotte zou ik ook Scarlet van A.C. Gaughen aanraden als je houdt van gender-bent bewerkingen. Deze serie  gaat over een vrouwelijke Will Scarlet en brengt op een originele manier de Robin Hood legende opnieuw tot leven. Zeker een aanrader!

Privacybeleid -- Cookie Policy