Zoals je misschien nog wel weet van een vorige Book Tales in juli neem ik dit jaar deel aan de AnderWereld Reading Challenge: je krijgt 25 thema’s waarvoor je een boek moet kiezen. De eerste negen boeken die ik las vind je hier.
AnderWereld
AnderWereld is een superfijne boekenwinkel die zich specialiseert in Fantasy, Science Fiction & Young Adult fictie in zowel Nederlands als Engels.
Naast een online winkel, een fysieke winkel in Alphen en aanwezigheid op fantasy events, bieden ze ook leuke boekenboxen aan. Je kan zelfs een tweedehands boekenbox speciaal voor jou laten samenstellen!
Challenge deel 2: De tweede set van 9
10. Een kortverhaal
Voor deze eerste categorie koos ik Een zombieplaag van Diana Gabaldon. Dit verhaal speelt zich af in het Outlander universum (= De Reiziger), maar maakt deel uit van de spin-off serie over Lord John Grey. Het maakt deel uit van de Zeven Stenen anthologie die verhalen uit beide series bevat. In dit kortverhaal treffen we Lord John in Jamaica, waar hij een einde moet maken aan een slavenopstand. Hij was voorbereid op de hitte en de exotische dieren, maar niet bepaald op zombies. Als je dat een onverwachte wending vindt in een historische avonturenroman ben je niet alleen 🙂 Net zoals alle Lord John verhalen leest dit kortverhaal snel en zit het boordevol avontuur en humor. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan deze serie, omdat ze minder beschrijvend is dan De Reiziger serie zelf.
Drie op vijf edelstenen!
11. Een boek dat heel anders was dan dat je verwachtte
Zoals je je misschien nog wel herinnert van deel één van deze challenge, heb ik recent het werk van Sarah J. Maas ontdekt. Ik vond Hof van doorns en rozen best een goed boek, maar ik werd er ook niet volledig van omver geblazen (lees mijn recensie hier). Groot was dan ook mijn verbazing toen ik helemaal ondersteboven was van Hof van mist en woede. Na de gebeurtenissen van boek één leren Tamlin en Feyre om te gaan met de horrors die ze hebben meegemaakt. Hierdoor is er een sterke PTSS thematiek aanwezig in het tweede boek. Maar plots wordt Feyre’s wereld op zijn kop gezet, en belandt ze in het Nachthof met de mysterieuze en knappe Rhysand.
Ik was echt verzot op het Hof van Dromen (net zoals waarschijnlijk 95% van alle fans). Hun onderlinge interacties, hun vriendschap, Velaris, ‘t is gewoon allemaal zo mooi en magisch. De aanwezigheid van Rhys is natuurlijk ook een mooie plus. Ik had sommige van de plotwendingen totaal niet verwacht en ik ben erdoor een echte fan geworden!
Mijn volledige recensie lees je hier, maar voor nu kan ik alvast verklappen dat ik dit boek vijf op vijf edelstenen gaf!
Ik ben er zeker van dat dit boek in de top 10 van de Drakenprijs 2021 zal komen (Publicatie in December)!
12. Een boek met een vrouwelijk hoofdpersonage
Heel eerlijk? Dit was geen moeilijke categorie. Andersom zou moelijker zijn geweest want als ik naar mijn leeslijst van dit jaar kijk heeft bijna elk boek uitsluitend een vrouwelijk vertelperspectief. Voor deze categorie ging ik vrolijk door met deel drie van Hof van doorns en rozen (Sarah J. Maas), Hof van vleugels en verwoesting. De oorlog nadert en dreigt alles waar Feyre van houdt te verwoesten. Welke High Lords zijn te vertrouwen als bondgenoten en welke spelen slechts een spel?
Boek twee blijft mijn favoriet, maar ik vond boek drie ook onmogelijk om neer te leggen.
Mijn volledige recensie lees je hier, maar ik geef nu alvast vijf op vijf edelstenen.
13. Een boek out of your comfort zone
Dit was wel een moeilijke categorie. Ik wou een boek kiezen dat anders genoeg was, maar dat me tegelijkertijd niet zou tegensteken. Op onze trip naar Wallonië dacht ik dat ik een ideaal exemplaar had gevonden: La Petite Sirène van Sylvain Johnson. Een Franse horrorversie van De Kleine Zeemeermin. Dat leek me zowel interessant als ver uit mijn comfortzone, aangezien ik normaal geen horror lees en ik in geen tijden nog een Frans boek had gelezen.
Wel. Dat was een fout. Ik ben zeker geen conventionele persoon en ben er best trots op dat ik heel open minded ben, maar dit boek was walgelijk. Echt. Gewoon. Walgelijk. En behoorlijk verontrustend. In de eerste zoveel pagina’s is er een moord op een baby, verkrachtingen, pesten en extreem geweld. Absoluut niet voor gevoelige zielen. Ik had me voorbereid op gewelddadige zeemeerminnen die mensen als snack aten ofzo. Ik had niet verwacht om een verhaal te lezen dat puur dient om de lezer te choqueren en, blijkbaar, “de horror van het menszijn” aan te tonen.
Ik raad dit boek niet aan: een op vijf edelstenen, en dat enkel omdat ik geen nul kan geven.
14. Een boek dat niet plaatsvindt in de Westerse cultuur
Nu terug over naar een goed boek, gelukkig 🙂 Misschien weten jullie het nog van mijn recensie, maar ik was helemaal verzot op We Hunt the Flame van Hafsah Faizal. Gelukkig kwam deel twee, We Free the Stars, recent uit. Ik was zo enthousiast! En daar had ik alle reden toe want het was opnieuw een geweldig verhaal. Net zoals bij deel één had ik wat moeite om in het verhaal te komen door de toch wel complexe schrijfstijl, maar eens ik erin zat wou ik er niet meer uit. Ik hou zo van deze hoofdpersonages! Ik zou een beetje meer romantiek zeker niet erg gevonden hebben, maar het is gewoon niet dat type verhaal.
Dit verhaal vindt plaats in een wereld geïnspireerd door het Oude Arabië, maar dan vol met magie en fantasiewezens. Een setting om bij weg te dromen.
Mijn recensie vind je hier. Zonder twijfel geef ik ook dit tweede en laatste deel vijf op vijf edelstenen.
15. Een boek met een lange titel van meer dan zes woorden
Je beseft je waarschijnlijk niet hoe moeilijk deze categorie was. Ik had dat ook niet door, tot ik op zoek ging naar lange titels. De meeste zijn dus zes woorden hé! Zo frustrerend. Maar uiteindelijk heb ik toch een geschikt boek gevonden: The Manifesto on how to be Interesting van de geweldige Holly Bourne. Zij is absoluut één van mijn favoriete YA-contemporary auteurs.
Het boek vertelt het verhaal van Bree, een middelbare school scholiere die ervan droomt om een schrijfster te worden. Jammer genoeg voor haar werden al haar manuscripten reeds afgewezen. Wanneer haar leerkracht haar zegt dat dit wel eens zou kunnen komen door het feit dat haar leven niet “interessant” genoeg is (Slechtste. Advies. Ooit.), besluit ze om een blog te starten en uit te zoeken want “interessant” net betekent.
Eerlijk gezegd was het best moeilijk om dit boek te evalueren. Ik las het graag, maar tegelijkertijd zorgde het voor zoveel morele vraagstukken dat ik er nooit echt van kon genieten. Ik zou het zeker aanraden, maar bekijk eerst de trigger waarschuwingen voor je het leest!
Mijn recensie volgt binnenkort: drie op vijf edelstenen.
16. Een verhaal dat plaatsvindt op een school
Voor deze volgende categorie koos ik ervoor om opnieuw een boek te lezen dat ik niet uitlas toen ik een tiener was: Fallen van Lauren Kate. Ik herinner me nog goed dat ik vrij vroeg in het verhaal stopte met lezen omdat ik het koud en wreed vond. Ik zal een groot gevoel voor drama gehad hebben, want hoewel het zeker geen hartverwarmend verhaal is denk ik dat ik de belangrijkste eigenschap gemist heb: het is zo saai!
Het verhaal heeft een groot potentieel: het gaat over een meisje dat naar een kostschool voor “problematische” kinderen wordt gestuurd omdat ze betrokken was bij een brand waarin een ander kind omkwam. Op school ontmoet ze een mysterieuze jongen die een vergeten herinnering bij haar lijkt op te roepen, maar ze komt er nooit echt achter van waar ze hem nu net kent.
Het had een interessant verhaal kunnen zijn als de titel, de namen en het eerste hoofdstuk het hele verhaal al niet verklapt zouden hebben. Ik heb het boek deze keer opnieuw niet uitgelezen. Ik was zo verveeld dat ik het na het voorlaatste hoofdstuk voor bekeken heb gehouden. Kan je het je voorstellen 🙂
Ik geef dit boek dan ook maar één edelsteen op vijf.
17. Een boek geschreven door een zwarte auteur
Voor deze categorie koos ik het eerste boek van Fairyloot dat ik ooit las: The Gilded Ones van Namina Forna. Dit boek vertelt het verhaal van Deka, een jong meisje dat bestempeld wordt als “onzuiver” omdat ze goudkleurig bloed blijkt te hebben. Dit betekent namelijk dat ze een demon is, en in haar dorp staat hierop de doodstraf. Ze krijgt echter een keuze: ze kan in het dorp blijven en haar lot onder ogen zien, of ze kan het leger van de keizer vervoegen om het land te beschermen tegen de oprukkende monsters.
Het idee achter dit verhaal is zeker interessant, maar ook dit boek kon mijn aandacht niet vasthouden. Maar eerlijk is eerlijk, ik denk dat het doelpubliek veel jonger is. Daarom zal ik ook geen edelstenen toekennen aan dit boek.
18. Een boek met een ongewoon formaat
Deze categorie was moeilijker dan ik verwacht had. Ik heb namelijk niet zoveel boeken in ongewone formaten (gelukkig maar, die zien er altijd zo wanordelijk uit als ze naast gewone formaten staan). Daarom koos ik de enige die ik kon vinden die ik nog niet gelezen had: A Guinea Pig Pride and Prejudice (naar het origineel van Jane Austen).
Dit was op zijn zachts gezegd een origineel boek. Het is piepklein en breder dan het lang is. Elke set van pagina’s bestaat uit een citaat van het originele werk en een foto van verklede cavia’s. Geen idee wie hier op zat te wachten, maar ik moet toegeven dat het wel schattig is.
Twee op vijf edelstenen.
Wil je weten welke andere boeken ik koos? Volg mijn blog op Facebook, Instagram of Pinterest voor updates over deel 3 van deze challenge!