Recensie: Lie to Me – Kaitlin Ward

Enkele maanden geleden ontdekte ik dit boek in mijn maandelijkse boekenbox. Ik was in het verleden niet zo’n fan van thrillers, maar recent kwam ik er achter dat ik een YA thriller van tijd tot tijd wel kan smaken. Zeker wanneer ik iets dun en snel nodig heb om te lezen. En dat is exact wat Lie to Me van Kaitlin Ward is: een entertainend, snel boek met een typische YA thriller thematiek.

Opgelet: Van dit boek bestaat op dit moment geen Nederlandstalige versie!

Lie to Me Overview
Lie to Me Overview

Lie to Me

Lie to Me vertelt het verhaal van Amelia, een tiener die bijna om het leven kwam bij een val van een klif. Iedereen is ervan overtuigd dat het niets meer dan een stom ongeluk was. Want er gebeurt toch nooit wat in hun kleine stadje. Maar Amelia kan het gevoel niet loslaten dat er iets serieus niet pluis is. Wanneer een ander meisje sterft in gelijkaardige omstandigheden besluit ze om het heft in eigen handen te nemen en de zaak te onderzoeken. Maar wie kan ze vertrouwen? En waarom wou iemand haar überhaupt dood?

Een entertainend verhaal

Lie to Me is een typische YA thriller. Mysterieuze moorden in een afgelegen plaatsje, een meisje dat besluit om zelf detective te spelen, dat is allemaal niet erg vernieuwend. Maar toch was het een entertainend verhaal om te lezen. Bijna alle personages komen op een bepaald moment wel eens op het lijstje met verdachten te staan, maar de ontknoping kon me niet verrassen. Hoewel ik vanaf het begin één personage sterker verdacht dan de anderen moet ik wel toegeven dat de auteur me een paar keer heeft beginnen doen twijfelen.

“I escaped death so narrowly and I’m afraid the universe won’t let it stand.”

Amelia is best een aangenaam personage. Ze maakt veel ondoordachte en kinderlijke beslissingen die mogelijk een beetje vervreemdend aan kunnen voelen voor wat oudere lezers (waren wij echt ook zo dom ooit?), maar ze is het stereotype voorbeeld van een YA thriller hoofdpersonage. Het verhaal wordt verteld in de eerste persoon tegenwoordige tijd. Daar ben ik eigenlijk helemaal niet zo dol op, maar het boek geraakt er wel mee weg en het helpt de lezer ook om zich meer in te leven in de ietwat gekke keuzes van Amelia. Ik zou wel behoorlijk bezorgd om haar zijn moest ik haar in het echt kennen. Niet enkel omdat ze mogelijk opgejaagd wordt door iemand die haar dood wil, maar ook omdat ze volgens mij lichtelijk paranoïde is. Toegegeven, je zou voor minder in die situatie, maar als je na één leugentje je al begint af te vragen of je oudere broer mogelijk je bijna-moordenaar is, dan lijkt me dat toch geen gezonde reflex.

“There’s a reason people come back, a reason they put up with spotty cell service and a town with literally zero stores. With tiny populations and petty gossip. I know I’m only sixteen, but I get it. It’s sort of an indefinable thing. A feeling of rightness in your heart. The sense that every ounce of love you feel for this place, it feels for you, too.”

Over het algemeen vond ik dit best een leuk boek. Het verhaal leest vlot en je wil echt blijven lezen tot de ontknoping, hoewel het best voorspelbaar is. Twee op vijf edelstenen:

Twee op vijf edelstenen
Twee op vijf edelstenen

Leeftijdscategorie: Young adults

Representatie: Biseksueel hoofdpersonage

Trigger Warnings (klik hier, kan spoilers bevatten) Heel mild. Waarschuwing voor verraad, moord en poging tot moord.

Wil je meer ontdekken?

Als mijn recensie je geïnspireerd heeft om het boek te lezen, aarzel dan niet om het te bekijken via Goodreads of via de volgende online winkels. Moest je het boek kopen via onderstaande links krijg ik daarvoor een kleine commissie, zonder dat jij daar extra kosten voor aangerekend krijgt.

Amazon.nl: Engelstalige Paperback editie

Meer zoals dit?

Als je Lie to Me graag las, dan moet je zeker ook eens een kijkje nemen naar Kaitlin Ward’s Where she Fell. Dit boek vertelt het verhaal van Eliza, die zich plots in een verborgen ondergrondse wereld vol met wrede wezens bevindt. Waartoe zal ze bereid zijn om naar de oppervlakte terug te keren? Klinkt niet slecht, toch? Klinkt als een soort van YA fantasy thriller, als dat al bestaat. Ik heb het alvast op mijn te-lezen-lijstje gezet. Er bestaat momenteel wel geen Nederlanstalige versie van dit boek.

Als jij ook van YA thrillers houdt, bekijk dan zeker ook eens Little Creeping Things van Chelsea Ichaso. Dit boek is een van mijn favorieten in dit genre. Het gaat over een meisje met een verleden dat zich in een hoek gedreven ziet wanneer haar moordfantasietjes beginnen uit te komen. Ik heb de hele tijd op het puntje van mijn stoel gezeten! Mijn recensie kan je hier lezen.

They Wish They Were Us van Jessica Goodman vond ik ook best oké. Deze YA thriller speelt zich af op een middelbare school, maar in tegenstelling tot de meeste boeken volgt dit de populaire kinderen. Jill is één van de Players, een elite-clubje verzekerd van een prachtige toekomst. Maar terwijl haar peers zonder aarzelen het spel spelen, begint Jill zichtzelf toch vragen te stellen. Nemen ze alles niet een stapje te ver? Mijn recensie kan je hier lezen.

Privacybeleid -- Cookie Policy