Het is zover! Ik ben klaar met de AnderWereld reading challenge van 2021! In deze post bespreek ik de laatste zeven boeken. De eerste negen kan je hier vinden, de volgende negen hier.
AnderWereld
AnderWereld is een superfijne boekenwinkel die zich specialiseert in Fantasy, Science Fiction & Young Adult fictie in zowel Nederlands als Engels. Naast een online winkel, een fysieke winkel in Alphen en aanwezigheid op fantasy events, bieden ze ook leuke boekenboxen aan. Je kan zelfs een tweedehands boekenbox speciaal voor jou laten samenstellen!
Challenge deel 3: De laatste 7 boeken
19. Een boek vol magie
Jullie zien het misschien al aankomen, maar het was ook niet zo heel moeilijk om een boek met magie te selecteren uit mijn te-lezen-lijst. Ik kon natuurlijk niet zomaar stoppen met Sarah J. Maas, dus ging ik vrolijk door met deel drie en half: Hof van ijs en sterren. Deze korte novelle is het laatste deel in de serie (tot nu toe alleszins) waarin Feyre centraal staat. Het is een meer ingetogen verhaal, minder groots en focust op de nasleep van de oorlog en het herstel van zowel het land als van de personages. Het doet erg aan als een typische kerstaflevering van een Tv-serie, en dat is het eigenlijk ook.
Ik heb opnieuw erg genoten van dit boek. Het is misschien niet zo spannend als de andere delen, maar de ingetogen sfeer klopt na alles wat er voordien gebeurd is. Het ronde het voorgaande mooi af en bouwt een goede brug naar het nieuwe vertelperspectief van het vierde boek.
Ook geïnteresseerd? Ik heb recent een spoiler-vrije recensie van de eerste 3,5 boeken gepubliceerd.
Opnieuw, vijf op vijf edelstenen:
20. Een boek gekocht bij AnderWereld
Bloodline van Kate Cary is een young adult bewerking van Bram Stoker‘s Dracula (het eerste deel van een duologie). Het vertelt het verhaal van John, een jonge soldaat die de herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog maar niet achter zich kan laten. Of, meer bepaald, de herinneringen aan zijn overste in het leger, Quincey Harker. In zijn nachtmerries wordt Harker een bovennatuurlijk monster op zoek naar mensenbloed. John is ervan overtuigd dat dit slechts de restanten van de shock zijn. Maar dan duikt Harker opnieuw op in zijn leven en maakt hij John’s zus het hof. Zijn zijn nachtmerries inderdaad slechts kwade dromen? Of zijn zij gelinkt aan iets veel duisterder?
Ik ben altijd wel te vinden voor een goed vampierverhaal, maar helaas was dit boek niet zo mijn ding. Ik vond het wel tof hoe Cary dezelfde literaire methodes heeft toegepast als Stoker door het verhaal te vertellen aan de hand van een collectie brieven, dagboekuittreksels en documenten, maar het verhaal zelf bleef wat mij betreft te dicht bij het origineel. Het was exact hetzelfde verhaal, maar dan met jonge personages en herschreven voor een jonger publiek.
Door het gebrek aan originaliteit geef ik dit boek slechts 1 edelsteen op 5:
21. Een jeugdboek
Aan het begin van het jaar koos mijn toenmalige boekenclub om Alter Ego van Marissa Meyer als volgende boek te lezen. Ik zag dit eigenlijk niet goed zitten, want ik heb helemaal niets met superhelden. En dan kreeg ik ook nog eens per ongeluk een Nederlandstalige editie toegestuurd terwijl ik zelden of nooit vertalingen lees. Geen goed begin!
Dit boek is het eerste deel van een trilogie over de epische strijd tussen goed en kwaad, tussen superhelden en superschurken. Maar dan met tieners. Het verhaal gaat over een jonge superschurk die besluit om wraak te nemen op de superhelden die haar biologische familie niet konden beschermen en nu altijd in de clinch gaan met haar nieuwe familie superschurken. Hoe ze dat doet? Door bij de superhelden te infiltreren natuurlijk!
Jammer genoeg slaagde dit boek er niet in mij te doen vergeten dat ik echt een hekel heb aan superhelden. Positief puntje vond ik wel de vertaling. Ik heb me er geen enkele keer aan geërgerd, wat op zich al een bovennatuurlijke daad van formaat is. Maar over het algemeen was ik gewoon niet het doelpubliek voor dit verhaal. Naar mijn mening zouden ze dit boek echt enkel op jonge tieners moeten richten.
Mijn volledige recensie lees je hier, maar aangezien ik dit boek geen eerlijke evaluatie kan geven deel ik deze keer geen edelstenen uit.
22. Een boek met een LGBTQ+ personage
Een van de dingen die ik altijd waardeer aan een verhaal is LGBTQ+ representatie, dus het was niet echt moeilijk om een boek te kiezen voor deze categorie. Ik koos Boy meets Hamster van Sera (Birdie) Milano (eerste boek in een duologie).
Het minste dat je over dit boek kan zeggen is dat het onverwacht is. Het is grappig, origineel en echt een feelgood verhaal over de eerste keer verliefd worden. Terwijl je gedwarsboomd wordt door een gigantische hamster. Ik zei toch dat het origineel was 😉
Dit boek is het verhaal van Dylan, een veertien jaar oude jongen die wanhopig hoopt op zijn eerste zoen. Maar als je met je familie op een goedkope vakantie naar een vakantiepark moet, is dat helemaal niet zo eenvoudig te regelen. Maar gelukkig voor Dylan is de jongen in de caravan naast hen echt een stuk. Maar telkens opnieuw steekt de hamstermascotte van het park een stokje tussen zijn romantische plannen.
Mijn recensie van dit boek kan je hier lezen, maar ik je nu al vertellen dat ik absoluut gek was op dit boek en het 4 op 5 edelstenen gaf:
23. Een boek van een overleden schrijver
Aangezien al mijn klassiekers nog in verhuisdozen steken was het moeilijker dan verwacht om een boek in deze categorie te vinden. Uiteindelijk ging ik voor een boek dat ik kreeg in een gepersonaliseerde boekenbox van AnderWereld: Bring me the Head of Prince Charming van Roger Zelazny (gestorven in 1995) en Robert Sheckley (gestorven in 2005).
Zonder twijfel zou dit boek de prijs moeten winnen voor “meest originele titel” en “meest originele verhaallijn”. Dit eerste boek van de Millennial Contest trilogie vertelt het verhaal van een demon die besluit dat hij de volgende winnaar wil worden van de Slechte-Daden Prijs van het millennium. Zeg nu zelf, dat is toch een geniaal idee?
Ik vond de humor en de schrijfstijl van dit boek echt top, maar toch kon ik me niet helemaal in dit verhaal inleven. Daarom ga ik voor nu nog geen edelstenen uitdelen en dit boek later herlezen. Ik ben zeker dat het een pareltje gaat zijn wanneer ik het lees op een geschikter moment.
24. Een boek met een dier als hoofdpersonage
Als kind adoreerde ik De Ongelooflijke Reis. Nu ook nog trouwens, maar ik kan al jaren het einde van die film niet meer zien zonder me halfdood te huilen. Toen ik op zoek ging naar een boek voor deze categorie besefte ik me plots dat ik nog nooit het origineel van Sheila Burnford gelezen had. Helaas moet ik wel zeggen dat dit een teleurstelling werd. Het verhaal gaat zo ongelooflijk traag en dialogen spelen een zeer ondergeschikte rol.
Moest je dit verhaal nog niet kennen: The Incredible Journey is een kinderboek dat gaat over twee honden en een kat die een gigantische tocht door de wildernis afleggen opzoek naar hun baasjes. Ik hou dit boek zeker in mijn collectie door de nostalgische waarde, maar ik denk niet dat ik het nog opnieuw zal lezen.
Aangezien het hier weer om een kinderboek gaat en ik dus niet het doelpubliek ben, zal ik opnieuw geen edelstenen uitdelen.
25. Een boek met een element in de titel
In het begin leek me dit een behoorlijk moeilijke categorie. Maar dan kreeg ik ongeveer op hetzelfde moment twee boeken met “vuur” in de titel. Een daarvan was Fire with Fire van Destiny Soria (mijn recensie lees je hier). Het boek dat ik uiteindelijk koos was Fire Wave van Ana Stanojevic.
Ik kreeg een digitale kopie van dit boek in ruil voor een eerlijke recensie (die je hier kan vinden). Dit avontuurlijke debuut zit vol met aliens en superhelden, perfect voor de fans van Marissa Meyer en Marie Lu.
Ik gaf het 3 op 5 edelstenen: