Recensie: Hof van doorns en rozen – Sarah J. Maas

Hof van doorns en rozen Banner
Hof van doorns en rozen Banner

Tot zeer recent had ik nog nooit gehoord van de hype rond de Hof van doorns en rozen serie van Sarah J. Maas. Geen idee hoe ik dat gemist had eerlijk gezegd, want de boeken zijn overal. Aangezien men mij vertelde dat het een absolute aanrader was, kocht ik deel één enkele weken geleden en…wauw. Helemaal niet slecht, inderdaad!

Hof van doorns en rozen Overview
Hof van doorns en rozen Overview

Een gekend verhaal

Er is zeker geen tekort aan nieuwe versies van Belle en het Beest, maar Hof van doorns en rozen kan zonder twijfel beschouwd worden als de meest succesvolle herwerking. In het eerste hoofdstuk leren we Feyre kennen, een mensenmeisje dat wanhopig tracht haar familie te helpen door te jagen, zelfs in het midden van de winter. Dit brengt gevaar met zich mee, want door het bos loopt de grens met het elfidenrijk Prythian. Hoewel er een onzichtbare muur is tussen de twee rijken zijn mensen nooit volledig veilig van de wreedaardige elfen. Dus wanneer Feyre per ongeluk een elfide tegen komt aan haar kant van de muur besluit ze het zekere voor het onzekere te nemen en hem te doden.

Feyre leert echter maar al te gauw dat je geen magische wezens kan afslachten zonder daar een prijs voor te betalen. Ze krijgt de keuze: sterven of haar wereld voor altijd achter laten. Ze beslist om Tamlin, één van de High Fae, te vervoegen aan zijn hof. Langzaam maar zeker wordt het duidelijk dat er iets grondig mis is in het magische rijk. Iets dat mogelijk de prille romance tussen haar en haar ontvoerder wel eens vroegtijdig zou kunnen vergallen.

Ontspannend en betoverend

Ik ben niet bepaald nieuw in de sprookjesbewerkingswereld, maar ik moet zeggen dat ik dit boek echt gewaardeerd heb. Er zijn duidelijk elementen die verwijzen naar het klassieke Belle en het Beest verhaal, maar je hebt als lezer geen déjà vu om de vijf pagina’s. Verder vond ik het ook tof dat er nog andere verhalen en personages in verweven zaten, zoals Tam Lin (uit Schotse ballades) en Ten oosten van de zon, ten westen van de maan (een Noors sprookje).

Hof van doorns en rozen was nochtans niet mijn favoriete deel van de serie. De schrijfstijl van Sarah J. Maas is snel en eenvoudig te lezen, maar ik moest er toch even aan wennen. Het voelde een beetje amateuristisch in het begin. Het hielp ook niet dat ik niet al te gek ben op Feyre (Sorry Feyre, zelfs na vier boeken te hebben gelezen ben ik nog steeds niet je grootste fan). Ik weet dat iedereen verlangt naar sterke vrouwelijke hoofdpersonages, maar Feyre komt soms een beetje over als een koppende tiener en daardoor kon ik nooit echt een band met haar vormen.

Maar zodra Lucien in het verhaal kwam was ik helemaal verkocht. Hij is een van de hovelingen van het Lentehof en ik kan zijn gevoel voor humor echt wel smaken (hij is vervloekt zodat hij steeds een vossenmasker op heeft, dat zegt genoeg over zijn persoonlijkheid, neem ik aan?). Ik was ook erg geïntrigeerd door de hoven. Vier daarvan zijn verbonden aan de seizoenen en drie aan de zon (namelijk het Hof van de Nacht, het Hof van de Middag en het Hof van de Ochtend). Tamlin is de heer van het Lentehof, wat de typische sprookjessfeer van een landhuis met mooie rozentuinen met zich mee brengt. Erg leuk allemaal, maar aangezien ik eerder een nachtwezen ben was ik vooral geïnteresseerd in het Hof van de Nacht. Ik werd niet teleurgesteld 😉

Ik las dit boek uit in twee dagen omdat ik het gewoon weg niet kon neerleggen. Eens ik in het verhaal getrokken was moest ik weten hoe het zou aflopen. En dan moest ik natuurlijk deel twee bestellen. Opgepast als je aan deel één wil beginnen: grote kans op verslaving!

Ik geef dit boek vier op vijf edelstenen:

Vier van de vijf edelstenen
Vier van de vijf edelstenen

Age Category: New Adult en ouder (er zijn een aantal pittige scenes in dit boek en in de rest van de serie)

Trigger Warnings (klik hier, kan spoilers bevatten) Waarschuwing voor drogeren, emotionele mishandeling, geweld en manipulatie.

Wil je meer ontdekken?

Als mijn recensie je geïnspireerd heeft om het boek te lezen, aarzel dan niet om het te bekijken via Goodreads of via de volgende online winkels. Moest je het boek kopen via onderstaande links krijg ik daarvoor een kleine commissie, zonder dat jij daar extra kosten voor aangerekend krijgt.

Amazon.nl: Nederlandse Paperback

Meer zoals dit

Ik kan je garanderen dat je deze serie verder zal willen lezen eens je boek één uit hebt. Deel twee, Hof van mist en woede, is mijn persoonlijke favoriet. Het is zo…dromerig ;). Update: mijn serierecensie (zonder spoilers) kan je hier vinden!

Ben jij net zo’n Belle en het Beest fan als ik, dan raad ik je ook zeker Een vloek zo eenzaam van Brigid Kemmerer aan. Dat is één van mijn favoriete versies van het verhaal. Je kan mijn volledige recensie hier lezen.

Tussen de beesten en wilde rozen van Ashley Poston vond ik ook niet slecht. Gek genoeg ben ik online nog nergens “bewijs” tegengekomen dat dit boek ook – hoewel minder uitdrukkelijk – gebaseerd is op Belle en het Beest. Maar het hele verhaal riep gewoon “Belle” op elke pagina. Misschien niet mijn favoriete boek ooit, maar deze is het zeker waard om te lezen en ik ben trots dat het deel uit maakt van mijn collectie. Mijn volledige recensie lees je hier.

Ik heb ook nog twee andere versies klaarstaan in mijn te-lezen-lijstje: The Beast Within van Serena Valentino (Disney Villains serie, momenteel nog niet verkrijgbaar in het Nederlands) en Rebel Rose, deel één van de Queen’s Council serie van Emma Theriault. Als jij al één van deze twee boeken las, laat mij dan zeker weten wat je er van dacht!

Update: Ik ben in tussentijd begonnen aan beide bovenstaande boeken, maar heb deze beide ook weer terug weggelegd. Het verhaal van The Beast Within is zeker interessant aangezien het een bewerking van het originele verhaal is dat verteld wordt vanuit het standpunt van het beest. Het is echter duidelijk dat dit boek geschreven werd voor een veel jonger publiek, dus ik besloot het weg te leggen na enkele hoofdstukken. Rebel Rose is een verderzetting van de Disney versie van het verhaal, en hoewel het interessante elementen bevat (het verhaal wordt bijvoorbeeld verweven in de Franse geschiedenis), was er toch iets raar met de personages aan de hand. Deze leken namelijk op geen enkele manier meer op de Disney personages. Hierdoor kon ik me helaas niet in het verhaal verliezen en heb ik ook dit boek na enkele hoofdstukken weggelegd.

Ten slotte, zou ook  Uit bloed en as van Jennifer L. Armentrout een aanrader zijn voor mensen die houden van het werk van Sarah J Maas. Deze serie gaat over een gevallen koningkrijk en een Maiden die vanaf haar geboorte de toekomst van het rijk op haar schouders heeft rusten. Deze staat heel hoog op mijn lijstje!

Privacybeleid -- Cookie Policy